”Tv för massorna är snart historia”

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Stefan Hallgren: Vi stimuleras och utvecklas av internet och dataspel

SLUTA STIRRA PÅ DUMBURKEN Tv-tittandet hör inte till vårt århundrade, menar debattören Stefan Hallgren.
SLUTA STIRRA PÅ DUMBURKEN Tv-tittandet hör inte till vårt århundrade, menar debattören Stefan Hallgren.

Visste ni att när en människa levt i sextio år, har hon tittat på tv i tio år av sitt liv? 

Slår man ut det på fyra timmar per kväll och räknar bort lite semestrar och annat, blir det strax under tjugotusen kvällar.

Hade den människan bara tittat lite till på tv så hade hon/han nästan varit född i onödan. 

Tv:n som vardagsrumsfenomen hörde industrialismen till. Den passade (för) perfekt till att låta utsjasade föräldrar slänga sig ner och dregla framför, efter att ha dränerats på sina sista krafter av arbetsgivaren. Det var också en ren välsignelse när föräldrarna sedan kunde ge barnen en egen tv att stelna framför, så att de inte längre krävde de trötta föräldrarnas uppmärksamhet.

Så har vi suttit tillsammans i decennier medans Bingolotterna fladdrat runt öronen, i en underbar kommunikationsfri symbios som inte skapat några som helst problem. Åtminstone inte förrän männen började slå ihjäl sina fruar och barnen började skära sig själva i armarna så att det inte skulle göra så ont att sakna föräldrarna hela tiden. 

Tv:n som masskommunikationsmedel av typen ”en sändare till miljoner mottagare vid samma tidpunkt” är snart historia. Det är en helt naturlig konsekvens av teknikutvecklingen. När industrialismen härskade under förra seklet var det produktivt för världsekonomin att binda folket framför rutan. I dagens marknadsstruktur är det direkt kontraproduktivt. Vi behöver i stället individuell kraft, kritiskt tänkande, oberoende, hälsa, emotionell mognad, kreativitet och entreprenörskap – egenskaper som också kommer att minska familjevåldet, brottsligheten och förbättra psykhälsan generellt i samhället. I det ligger en nödvändighet att minska det passiva TV-tittandet. 

Låt mig berätta vad som gynnar samhället i stället: 

1.  Nya beteendemönster i familjerna där tv-vanorna blir individuella i stället för kollektiva. I stället så bygger man familjens umgänge kring verklig emotionell och ansvarstagande närhet. Tvärtemot tv-tittande.

2. Dataspelandet är sunt om rätt använt! Det är en undersökande, tävlande, problemlösande aktivitet. Det finns till och med verkliga fitnessaktiviteter i de senaste spelen. Tvärtemot tv-tittande.

3. Internetanvändning i tid och otid är också sunt, om lagom och rätt använt! Det är aktivt, tvåvägskommunicerande, stimulerande, utvecklande samt utmanande för hjärnan och det sociala livet. Rörliga bilder får man från Youtube eller view-on-demand-tjänster i all oändlighet. Skillnaden från soffsittandet är att man gör medvetna val. Tvärtemot tv-tittande.

4. Bokläsandet har redan revolutionerats. Det säljs pocketar och böcker som aldrig förr och boken lever i en renässans man aldrig kunde föreställa sig för tio år sedan. Skillnaden mot tv-tittandet är att hjärnans kreativa funktioner stimuleras maximalt under läsning med att skapa bilder, miljöer, relationer och emotionella skeenden. I tv-soffan sitter du bara av tid och tar emot. Tyst, möjligen med lite saliv i mungipan.

Så sitt på Internet, spela dataspel och läs böcker för all del. Men kliv för guds skull upp ur femtiotalets tv-soffa. Vi ska nämligen inte stanna kvar där ändå, så det är lika bra att du som blivande före detta tittare tar dig upp redan nu.

Visst, låt frukost-tv:n, nyheterna, den granskande journalistiken och bolibompa vara kvar. Men utöver det, så vet du ju att det i övrigt serveras bara totalt meningslös underhållning gjord för att hålla dig framför reklamen eller försvara tv-licensen. Det är ju inte för DIN skull det görs tv, men det vet du ju egentligen redan ... eller hur?

Dagens debattör

Stefan Hallgren

40 år, Frösön, IT- och kulturentreprenör

Publicerad: