Debatt

SD växer – nu måste vi skydda demokratin

Morgan Olofsson: Sverige är sämre rustat än andra om ett auktoritärt parti skulle ta makten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vad händer då om Jimmie Åkesson vid makten i strid med yttrandefrihet utkräver lojalitet mot nationen? Det är dags för oss verkliga demokrater att inse allvaret i hotet och göra något åt det, skriver tidigare SVT-profilen och numera riksdagskandidaten Morgan Olofsson.
Vad händer då om Jimmie Åkesson vid makten i strid med yttrandefrihet utkräver lojalitet mot nationen? Det är dags för oss verkliga demokrater att inse allvaret i hotet och göra något åt det, skriver tidigare SVT-profilen och numera riksdagskandidaten Morgan Olofsson.

DEBATT

DEBATT. Det är i veckan 30 år sedan Sverigedemokraterna bildades. Det är dags för oss verkliga demokrater att inse allvaret i det hot som partiet utgör. Vårt rättsväsende är i många avseenden svagt och vi måste göra mer för att skydda demokratin.

Två förslag är särskilt viktiga och bör införas omgående: stärkt grundlagsskydd och en rättssäker författningsdomstol.

Kritiken av SD utgår alltför ofta ifrån dess bruna rötter i nazism och fascism. Men vi behöver inte gå till historien för att se det bruna. Om vi i stället tittar på SD:s partiprogram syns tydligt den bruna tråd som delar upp människor i vi och de på det sätt som fascister och auktoritära krafter brukar göra.

Ordet ras och kravet på ett etniskt homogent Sverige har SD tagit bort på vägen. I stället ska kultur och identitet vara gemensam. Samtidigt införs det ovetenskapliga begreppet ”mänsklig essens” som SD hävdar är nedärvd hos varje människa - snarlikt ras.

SD pekar också ut hur vi ska delas upp. Gränsen går mellan den som tillhör den svenska nationen och den som bara har ett medborgarskap, mellan infödd och den som bara är assimilerad. Assimilerad är den som talar flytande svenska, lever i enlighet med svensk kultur och känner större lojalitet med den svenska nationen än med någon annan.

De som inte nämns är just ”de andra”. Därtill kan såväl assimilerade som infödda, som det heter i det gällande partiprogrammet, ”[…] upphöra att vara en del av den svenska nationen genom att byta lojalitet, språk, identitet eller kultur”. Auktoritära stater straffar ofta illojalitet gentemot ideologi och ledare med fråntaget medborgarskap.

Vi demokrater suddar tvärtom ut gränserna mellan människor. I den kampen måste vi visa allvar med våra ord när vi ser hur de auktoritära krafterna runt om i världen rycker fram. Inte minst här i Sverige som på många sätt är sämre rustat än andra länder.

I Sverige finns ingen författningsdomstol som försvarar de grundlagsskyddade mänskliga rättigheterna. Vad händer då om Jimmie Åkesson vid makten i strid med yttrandefrihet utkräver lojalitet mot nationen?

I Sverige kan grundlagen ändras på nio månader. Det räcker nämligen med ett extraval mellan två omröstningar i riksdagen. Vad händer då med de mänskliga rättigheterna om SD vill lägga in lojaliteten mot nationen i grundlagen?

I Sverige utses domare av regeringen. Vad händer då om SD bara utser domare som tror att den ”mänskliga essensen” avgör hur en människa är?

I Sverige utses nämndemän i domstolarna ur politiska partier. Vad händer då när en nämndeman utgår ifrån tolkningar kring lojalitet mot nationen och ovetenskapliga tankar om ”mänsklig essens” när någon ska dömas?

För att möta hotet från SD och andra auktoritära krafter behöver vi därför:

  • En författningsdomstol som skyddar de mänskliga rättigheterna.
  • Förstärkta grundlagar som bara kan ändras efter två omröstningar i riksdagen med ett mellanliggande ordinarie val.
  • Ett avpolitiserat rättsväsende, där politiker hålls på armlängds avstånd från domare och nämndemän.

För det är inte bara 30 år sedan SD grundades. Det är ännu en vecka då Trump i USA, Orban i Ungern och många fler har attackerat och till och med monterat ner delar av demokratin.

Det är dags för oss verkliga demokrater att inse allvaret i hotet och göra något åt det.


Morgan Olofsson


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Valet 2018

LÄS VIDARE

DEBATT. Målet – få dig att tro att Sverige kollapsar

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Mänskliga rättigheter

Sverigedemokraterna

Yttrandefrihet

Politik