Debatt

Där ni själva styr växer vårdköerna, Strandhäll

Replik från Moderaterna om vårdpolitiken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När kommer Annika Strandhäll och Erika Ullberg skriva debattartiklar som handlar om hur deras egna partikamrater sköter vården, undrar Camilla Waltersson Grönvall.
När kommer Annika Strandhäll och Erika Ullberg skriva debattartiklar som handlar om hur deras egna partikamrater sköter vården, undrar Camilla Waltersson Grönvall.

DEBATT

REPLIK. Problemen är omfattande inom vården i hela Sverige. Det hade varit klädsamt om sjukvårdsministern ägnade åtminstone en del av den energi som hon nu ägnar Nya Karolinska åt vad som är stora nationella utmaningar och då också vad som händer i socialdemokratiskt ledda landsting.

Sverige har bland Europas allra längsta väntetider i vården. Sedan Annika Strandhäll blev statsråd har vårdköerna fördubblats.

De regionala skillnaderna vad gäller kvalitet och väntetider är dessutom mycket omfattande. Sämst är situationen i socialdemokratiskt styrda landsting/regioner såsom Västernorrland och allra sämst Västerbotten.

När kommer Annika Strandhäll och Erika Ullberg skriva debattartiklar som handlar om hur deras egna partikamrater sköter vården? Och när kommer regeringen att visa intresse för de akuta sjukvårdsutmaningar som köerna utgör? Hur ser man exempelvis på att köerna fördubblats under de senaste tre åren?

Alliansen och moderaterna halverade vårdköerna. Det kan och ska vi göra igen.

Moderaterna föreslår en tredubblad breddad kömiljard som även ska innefatta psykiatri, röntgen och laboratorietester. Tre miljarder kronor per år ska satsas på att skyndsamt i ett första steg halvera vårdköerna. De landsting och regioner som lever upp till den beslutade vårdgarantin ska få ta del av de avsatta resurserna.

Vi har som ambition att föra ett mer vuxet och balanserat samtal i den politiska debatten. Det vore välgörande om även S kunde göra detsamma. Mycket återstår att göra med Europas längsta vårdköer.


Camilla Waltersson Grönvall, socialpolitisk talesperson och riksdagsledamot (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Valet 2018

LÄS VIDARE

Ska Sveriges vård bli som Nya Karolinska?

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Annika Strandhäll

Camilla Waltersson Grönvall

Erika Ullberg

Moderaterna

Politik