ÅSIKT

Krävde rimliga villkor - nu kan vi förlora jobben

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Debattörerna: Är det okej att etablera verksamhet med statligt stöd och sedan anställa ungdomar till urusla villkor?

Du kanske inte har hört talas om Fränsta. Det är en liten ort i hjärtat av Medelpad. Här pågår just nu en strejk. En liten strejk måhända eftersom den bara berör tio medlemmar. Men vår arbetsgivares agerande och det hårdnackade motståndet mot att träffa kollektivavtal gör faktiskt konflikten till något mycket större.

I bakgrunden står en företagsgrupp, Peak Partners, med kontor i exklusiva lokaler vid Norrmalmstorg i Stockholm. Peak Partners sysslar med finansiell rådgivning och kapitalförvaltning. Till det behöver Peak Partners kunder med kapital, och därför startar de ett eget callcenterföretag, Focus CRS AB, och förlägger verksamheten i nedslitna lokaler i vår hemort Fränsta. De ansöker sedan om och beviljas en dryg miljon i etableringsstöd av Länsstyrelsen.

Tillväxtverket däremot avslår deras ansökan om glesbygdstöd, eftersom Focus CRS inte har ”fasta anställningar och kollektivavtalsliknande villkor”.

Vi som jobbar på Focus CRS har bara anställningskontrakt som löper dag för dag. Och konsekvensen av det upptäckte vi när en av våra kollegor blev sjuk och blev helt utan inkomst de första 14 dagarna. Utan kollektivavtal saknar vi OB och övertidsersättning. Vi saknar också de vanliga gruppliv- och arbetsskadeförsäkringarna. Någon tjänstepension finns inte och vår möjlighet till ett fast jobb är i det närmaste obefintlig. Vår lön är 85 kronor i timmen. Det är drygt 13 000 kronor i månaden, brutto.

Vi valde därför att driva kravet om att Focus CRS ska teckna kollektivavtal.

Under den förhandlingsprocess som inleddes i höstas har företaget hela tiden avvisat våra krav på rimliga anställningsvillkor och fackliga rättigheter. I stället har ledningen hotat att lägga ner verksamheten om vi fortsätter driva våra krav. Även inför medlaren framfördes detta hot, och nu efter drygt tre veckors strejk, utan ett livstecken från företaget gör man verklighet av sitt hot genom att nyligen, den 12 april, offentliggöra att man avser att lägga ner verksamheten.

Utöver detta arroganta bemötande har vår arbetsgivare hotat med att svartlista oss som strejkar, utnyttjat strejbrytare och försökt sabotera vår grundlagskyddade rätt att strejka.

Det som hänt oss tycker vi är viktigt att alla får ta del av. Vi ställer bland annat frågan till politiker och makthavare om det ska vara OK att etablera verksamhet i glesbygd med statligt ekonomiskt stöd, anställa ungdomar till urusla villkor, och hota med nedläggning när de ställer krav på kollektivavtal?

Nu har du hört talas om Fränsta. Lägg namnet på minnet för det är där, just nu, som vi kämpar för kollektivavtal och för den svenska modellen. Det gäller inte bara oss.

Kristoffer Feller

Frida Niemi

Tina Svensson

Christer Gunnarsson

Strejkande medlemmar i Unionen