LUF: Ta avstånd från Hugo Chavez, Ung Vänster

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Förbundet blundar för faktumet att Chavez urholkar demokratiska rättigheter

Venezuelas president Hugo Chavez.
Venezuelas president Hugo Chavez.

Den 7 oktober är det presidentval i Venezuela. Under sin tid vid makten har presidenten och socialistledaren Hugo Chavez urholkat yttrandefriheten och rättsväsendet för att centralisera makten till sig själv. Regimkritiker har med rätta kallat Chavez för antidemokrat och människorättsorganisationer kommer ständigt med svidande kritik mot regimen. Samtidigt har vänsterrörelser i Sverige jublat över Hugo Chavez. 
Human Rights Watch rapporterar att människorättssituationen i Venezuela blir allt mer osäker. Regimen skrämmer, censurerar och åtalar regimkritiker. Den f.d. guvernören och oppositionspolitikern Oswaldo Álvarez Paz dömdes 2011 till två års fängelse för att ha sagt att Hugo Chavez inte är demokrat. Domaren María Lourdes Afiuni åtalades av regimen efter att ha släppt en regimkritiker fri som suttit fängslad i tre år i väntan på sin rättegång. 
 

Det råder ingen pressfrihet i Venezuela enligt Freedom House. Regimen har expanderat statlig media för att kväva regimkritiska röster. Landets äldsta privata tevekanal RCTV stängdes ned 2007 och regimen har nu siktet inställt på att tysta tevekanalen Globovision. Chavez krig mot mediefriheten kulminerade 2009 när ett trettiotal radiostationer stängdes ned för att ha sänt regimkritiska program. Chavez har sänt en tydlig signal till folket: håller du inte med mig har du ingen rätt att yttra dig! 
Trots detta så har svensk vänster jublat över Hugo Chavez. Vänsterpartiets ungdomsförbund, Ung Vänster, ser positivt på utvecklingen som sker i landet. I sitt internationella program lyfter man fram Venezuela som ett exempel på ett latinamerikanskt land vars radikala regim tagit kampen mot fattigdom, imperialism och nyliberalism. Ingen kritik riktas mot de demokratiska bakslag som drabbat landet de senaste åren. Ungdomsförbundet står även med på ett upprop till stöd för Venezuela av initiativet Hands off Venezuela, en samling av Hugo Chavez-supportrar som gång på gång försvarar regimens handlingar. Förbundet verkar inte vara ett dugg oroliga över vart Venezuela är på väg.
”Demokratiseringsprocessen fortsätter i Venezuela” lyder ett uttalande från Ung Vänster efter Hugo Chavez valseger 2006. Det som sker i Venezuela idag är allt annat än demokratiskt och det är skamligt att Ung Vänster blundar för verkligheten. Det är oacceptabelt att Chavez urholkar demokratiska rättigheter. När regimen tystar fria medier, oppositionella politiker fängslas och rättsväsendet politiseras genomgår man en oroande utveckling mot ett auktoritärt samhälle. Den socialistiska revolutionen som Chavez genomför leder till det ena demokratiska bakslaget efter det andra. 
 

Med sitt okritiska stöd till Hugo Chavez har Ung Vänster ställt sig på fel sida av barrikaderna. Valet i Venezuela närmar sig och Ung Vänster har ett passande tillfälle att ta avstånd från Hugo Chavez och hans antidemokratiska styre. Äkta demokrater står alltid upp för demokrati och mänskliga rättigheter. Venezuelas folk förtjänar ett öppet och demokratiskt samhälle där man får tala och yttra sig fritt. Det är aldrig försent att inse sina misstag och göra rätt för sig. Ta avstånd från Hugo Chavez, Ung Vänster!  

Bawar Ismail

Publisert: