ÅSIKT

Nu finns möjlighet att påverka Kuba

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Slutreplik från Isabella Lövin om biståndet till Kuba

Det är en lång väg kvar, men vi är övertygade om att de som kämpar för positiv förändring förtjänar vårt stöd, skriver Isabella Lövin (MP) i en slutreplik till Birgitta Ohlsson (L).

SLUTREPLIK. Birgitta Ohlsson skriver (30/9) att regeringen har rosenskimrande bild av de kränkningar av mänskliga rättigheter som pågår i Kuba. Det är självklart inte sant. Som vi skrev i vår artikel (29/9) finns det utmaningar både vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter i landet. Men genom den öppning som nu syns gentemot omvärlden, inte minst gentemot USA och EU, finns det nu en möjlighet att påverka utvecklingen.

Svenskt utvecklingssamarbete har länge verkat i svåra kontexter, där det finns brister vad gäller demokrati och respekten för mänskliga rättigheter. Fattigdom och brist på demokrati går tyvärr ofta hand i hand. Det är precis på de platserna våra insatser behövs som mest,

Att mänskliga rättigheter och demokrati ska vara vägledande för Sveriges relationer till Kuba är något som ett enigt utrikesutskott, där Ohlsson själv sitter, deklarerade i juni. Utrikesutskottet ställde sig även bakom att Sverige – i linje med EU:s politik – återupprättat en bilateral dialog med Kuba.

Med den nya strategin för bistånd till Kuba kommer vi att verka i den andan, genom att stödja dem som jobbar för Kubas modernisering och för mänskliga rättigheter.

Det är en lång väg kvar, men vi är övertygade om att de som kämpar för positiv förändring förtjänar vårt stöd. Och att det är så vi bäst hjälper det kubanska folket.

Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM