”Opinionssiffrorna en signal från väljarna”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Fredrick Federley: Regerandet har fått gå före förnyelsearbetet

Centerpartiet gick 2006 till val på en liberal agenda med en tuff profil där vi ifrågasatte mycket av systemen som i Sverige kommit att sättas framför människan. Vi ville återbemyndiga människor, arbeta för mer av frihet för den enskilde och mindre av statlig klåfingrighet.

Politiken som då fördes kom att förena traditionalister och förnyare kring en företagsam hållning och kring decentralisering i ett ifrågasättande av överheten och centralism. Öppenhet mot omvärlden och frigörande av människors skaparkraft var slagord som ständigt hördes från centerpartister runtom i landet. Det ledde till en valframgång och att vi tillsammans med Allians för Sverige kunde forma regering.

Under tiden i regeringen har dock mycket av det förnyelsearbete som pågått fram till 2006 stannat av. En del debattörer har hävdat att förnyelsen är orsaken till partiets stagnation i opinionssiffrorna. Jag tror det är helt fel. Det är för lite styrfart på förnyelsen och ett övergivande av statskritiken som lett till de lägre siffrorna. Regerandet har blivit viktigare än att fortsätta förnyelsearbetet.

Centerpartiet behöver nu återfinna sin plattform på människans sida före systemen. Vi måste våga lägga förslag inför kommande mandatperiod som är i linje med vår liberala grund och som var ifrågasätta den sossefiering av debatten och samhällssynen som vi fortfarande dras med.

Maud Olofsson brukar mycket riktigt säga att det var lätt att få tillstånd ett regeringsskifte i förhållande till hur mycket det krävs för att få till stånd ett värderingsskifte. För att nå ett värderingsskifte har flera reformer som ökat människors valfrihet, inflytande över sitt eget liv och ifrågasatt rådande ordningar tagits. Men mer behövs.

Jag brukar sällan kommentera opinionssiffror. De kan snabbt ändra sig till något helt annat. Men ett stadigvarande tapp i opinionen för centerpartiet är tydligt. Ett parti får de opinionssiffror det förtjänar och den sista tidens siffror är en klar signal från väljarna om en besvikelse över att vi inte längre levererar framtidsdrömmar och liberala reformer som ifrågasätter rådande system.

Så länge vi inte laddar om batterierna och med samma kraft och entusiasm som vi centerpartiet i Stockholm har kommer siffrorna att vara desamma. Med en nytändning och ett hårt arbete för att presentera liberala reformer för den kommande mandatperioden kan vi återigen se siffrorna liksom självförtroendet stiga i takt med att vi återigen blir Sveriges mest spännande och nydanande parti. Men det kräver hårda insatser, en tydlig linje och en nytändning.

Fredrick Federley

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN