Klyftorna har vuxit – på grund av Alliansens politik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ylva Johansson (S) svarar om svensk fattigdom

Ylva Johansson (S).
Ylva Johansson (S).

Den moderate riksdagsledamoten Jan Ericson hävdar att klyftorna i det svenska samhället har minskat under regeringen Reinfeldt. Ericsons påstående har ingen förankring i verkligheten och kan i bästa fall vara ett uttryck för förnekelse, i sämsta fall ett uttryck för bristande respekt för sanningen.

TT rapporterade i veckan att andelen fattiga bland arbetslösa och sjuka ökat från 10 till 30 procent mellan 2004 och 2012. Detta beror inte på att antalet arbetslösa och sjuka minskat kraftigt. Tvärtom har antalet fattiga i gruppen ökat från 80 000 personer 2004 till 160 000 personer 2012.

Vidare påstår Ericson att ingen inkomstgrupp har fått det sämre i alliansens Sverige. Det är ett mycket tveksamt påstående. Statistiken om den tiondel av svenskarna som har de lägsta inkomsterna är nedslående läsning. Mellan 2000 och 2006 ökade inkomsterna för denna grupp med knappt 20 procent, vilket var jämförbart med medianhushållets inkomstförbättring under samma period. Under regeringen Reinfeldt har däremot inkomsterna för denna grupp först sjunkit för att sedan kämpa sig upp till samma nivå som de var 2006. Medan de med de lägsta inkomsterna fick noll och ingenting i inkomstökning 2006-2012 fick medianhushållet 16 procent mer i plånboken.

Detta är ett resultat av regeringens politik. Taket i a-kassan har sänkts, 75 000 har utförsäkrats från sjukförsäkringen och den största delen av regeringens skattesänkningar har gått till hushållen med de högsta inkomsterna.

De fattigaste halkar alltså allt längre efter det övriga samhället. Klyftorna ökar i vårt land, allt fler hänvisas till kommunernas yttersta skyddsnät. En stor grupp människor har därmed inte möjlighet att styra över sitt eget vardagsliv. Det är ett stort problem för Sverige oavsett om Moderaterna vill se det eller ej.

Ylva Johansson (S)

Arbetsmarknadspolitisk talesperson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN