Vår första åtgärd kommer att vara en ungdomsgaranti

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Replik från Mikael Damberg (S) om ungdomsarbetslösheten

Mikael Damberg (S).
Mikael Damberg (S).

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson skriver om Sveriges höga ungdomsarbetslöshet och riktar sin kritik mot Socialdemokraterna. Jag vill påpeka några oomtvistliga fakta:

Ungdomsarbetslösheten i Sverige är högre idag än när regeringen tillträdde och i dag står 90 000 ungdomar utan jobb.

Ungdomsarbetslösheten är nu så hög att Sverige har beviljats ett särskilt krisstöd från EU som bara beviljas länder där ungdomsarbetslösheten överstiger 25 procent.

Antalet propositioner som lagts för att få ner ungdomsarbetslösheten från Elisabeth Svantesson sedan hon tillträdde som arbetsmarknadsminister är noll. Och i och med att sista datum för regeringen att lägga propositioner till riksdagen har passerat, kommer slutresultatet också att bli noll.

Jag har nyligen haft diskussioner med EU-kommissionären för sysselsättningsfrågor, Laszlo Andor och EU-kommissionens vice ordförande, Maros Sefcovic om just den svenska ungdomsarbetslösheten. Vad arbetsmarknadsministern inte nämner i sin artikel är att EU-kommissionen rekommenderar Sverige att införa en ungdomsgaranti – likt den i Österrike och Finland.

Det första beslut en socialdemokratisk regering fattar kommer vara att införa ungdomsgarantin. Varenda ung kille eller tjej ska erbjudas riktiga åtgärder från dag ett. Inom tre månader ska han eller hon få ett jobb, en praktik eller påbörja en utbildning.

Det mest intressanta med arbetsmarknadsministerns artikel var annars att hon återigen upprepar statsministerns ord om att Sverige har för höga löner. Det är helt fel väg att gå. Socialdemokraternas besked är glasklart. Vi kommer aldrig att gå med på sämre löner och villkor. Sverige ska inte konkurrera med låga löner – utan med kunskap och kvalitet.

Mikael Damberg (S)

Gruppledare i riksdagen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN