ÅSIKT

Kompensation till kulturskapare drabbar inte konsumenterna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Sju politiska ungdomsförbund skriver i Aftonbladet att de vill ha moderna lösningar för att kunna betala oss kulturskapare för våra verk. Som poet och författare kan jag bara glädjas. Jag lyssnar gärna på era idéer.

Men utan KLYS och andra organisationers kamp för upphovsrätten skulle tjänster som Spotify och Netflix haft svårt att etablera sig. När ni reser ser ni folk på tåget, planet eller bussen som läser, kollar på film eller lyssnar på musik med sina laptops, tablets och mobiler. Det är ett modernt sätt att konsumera kultur. Vi välkomnar det, vi vill nå vår publik så brett och enkelt som möjligt. Därför har vi också jobbat hårt för att modernisera lagstiftningen så att vem som helst enkelt kan lagra till exempel musik i den elektroniska utrustning som hen råkar ha med sig på resan – utan att behöva få dåligt samvete.

En effektiv lagstiftning som tillgodoser allas behov är inget hinder, som ni tycks tro, utan ett medel för att underlätta utvecklingen. 2005 ersattes den gamla ordningen som ni kallar "kassettbandsskatten”, med en framtidssäker, teknikneutral och flexibel ersättningsmodell, anpassad för den snabba tekniska utveckling vi lever i.

Ni påstår att ersättningen till oss kulturskapare skulle hindra utvecklingen på något sätt. Kan ni förklara hur? Den 1 september i år utvidgades den till att omfatta även bland annat spelkonsoler och läsplattor. Detta har inte påverkat priserna, som ofta är förutbestämda från leverantörerna och likartade världen över oavsett lokala kostnader. Det är en missuppfattning att kompensationen till kulturskaparna skulle drabba konsumenterna.

Vad som fått er att plötsligt springa elektronikjättarnas ärenden för att öka deras vinstmarginaler kan jag bara spekulera i. Men jag hoppas att det är som ni säger, att ni vill modernisera ersättningssystemen, underlätta utvecklingen och samtidigt se till att kulturskapare får betalt för sina verk. I så fall står vi på samma sida!

Mats Söderlund

Författare och ordförande i KLYS