ÅSIKT

Därför firar vi som är kristna Elvis i dag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Hans Mannefred och Per Olof Öhrn: Han var generös och stod på de svagas sida

Foto: I dag kommer sjukhusprästen Ulf Sanned och kyrkoherde Per-Arne Waldenvik i rosa Cadillac till Bishops Arms i Jönköping för att fira Elvis Presleys födelsedag.

I dag skulle Elvis Presley fyllt 72 år. Vi firar hans födelsedag tillsammans med 200 andra på ett möte på Bishops Arms i Jönköping. Mötet arrangeras av Svenska kyrkan och Smålands Musik och Teater.

Det är ingen tillfällighet att Svenska kyrkan är arrangör. Elvis Presley var aktiv i kyrkan. Till mötet anländer i en rosa Cadillac kyrkoherde Per-Arne Waldenvik och sjukhuspräst Ulf Sanned, som är två av mötets huvudaktörer.

Elvis älskade att åka i sin rosa Cadillac. Men kom också ihåg att han älskade människor . Han stod på de svagas sida. Elvis stred också för att färgade och vita skulle behandlas lika, vilket inte uppskattades av alla.

Den gode Elvis älskade god mat. Hans favoriträtt var ” The King’s sandwich”, som innehöll massor med kalorier. ?Något som kan få dagens hälsoupplysare att baxna. Men Elvis bara njöt?...

År 2007 är det 30 år sedan Elvis dog. Hela världens massmedier kommer att vara på bettet och uppmärksamma en av världens största personligheter genom tiderna.

Från och till framställs Elvis Presley som en dålig människa. Det visar på bristande kunskaper om honom.

Elvis var generös redan innan han blev berömd. Hans familj var långt ifrån välbärgad, så allt det lilla extra i livet, som leksaker åt den unge Elvis, var inte lätt för hans föräldrar att köpa.

Men ibland försvann leksaker som Elvis fått. När hans föräldrar frågade Elvis om detta, visade det sig att han hade gett dem till något annat barn i grannskapet som han sett inte hade något att leka med. Den här sidan bara fanns hos Elvis och ökade med hans möjligheter att vara generös.

Genom hela sitt liv uppträdde Elvis ofta på konserter till stöd för välgörenhetsinsamlingar. Han hjälpte vänner, släktingar och totalt obekanta genom att exempelvis betala sjukhusräkningar och ge ekonomiska bidrag till livets nödtorft. Oftast i tysthet utan fanfarer. I många år gav Elvis årliga bidrag till ett 50-tal organisationer i Memphisområdet.

Elvis Presley hjälpte många som hade det svårt. Han satsade på det som i dag benämns social ekonomi genom att stödja kyrkor, så att de kunde erbjuda vård och omsorg till personer i utsatta situationer.

Vi tror att studiecirklar om Elvis Presleys liv och arbete kan vara ett bra sätt att utveckla den sociala ekonomin.

Vi har stora förhoppningar på den nya regeringen som i regeringsförklaringen har skarpa formuleringar om att stärka civilsamhället. Satsningar på folkbildning och social ekonomi är detsamma som att stärka civilsamhällets roll.

Alliansens ledare har nu chansen att visa vad de vill göra när det gäller dessa frågor. Det är en bra början att de satsar en halv miljard extra på folkbildningen. Det ger studieförbund och folkhögskolor möjligheter att prioritera frågor som rör social ekonomi och civilsamhällets roll.

Social ekonomi är VI, inte NI. Det handlar om att i god Elvis Presley-anda göra något för allas bästa. En satsning på mer social ekonomi är en satsning på mer demokrati.

Att hylla Elvis på hans födelsedag är ett sätt att ge uppmärksamhet åt hans idéer och ideal. Elvis stod upp för den sociala ekonomin. Glöm inte bort det.

Dagens debattörer