Annie Johansson är Centerns hopp

Av: Johan Ingerö

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Hon är skicklig – och hon vill något

I april skrev jag här i Aftonbladet att Maud Olofsson lyckades med den till synes omöjliga bedriften att stoppa och vända den nedåtgående trend som Centerpartiet levde med från 1970-talets mitt till 2000-talets början. Men jag skrev även att tio år är en mycket lång tid för dagens partiledare, och att hon därför måste anses förbrukad. Beskedet om hennes avgång är därför både väntat och välkommet.

Frågan som nu inställer sig är vilken väg Centerpartiet kommer att välja nu. De övriga C-ministrarna – Anna-Karin Hatt, Eskil Erlandsson och Andreas Carlgren – hör alla till Olofssons närmaste krets. Deras gärningar i alliansregeringen har färgats av henne, och det är tveksamt om någon av dem har någon utstakad strategi för att återta det politiska initiativet.

Betydligt intressantare är den unga riksdagsledamoten Annie Johansson, vars politiska begåvning går långt utöver det normala. Det största hindret för henne torde vara hennes ålder. Hon skulle ju inte bara bli ny partiledare, utan även departementschef och medlem i det blytunga inre kabinettet tillsammans med de övriga alliansledarna. Inte sedan Gustav IV Adolf har en så ung svensk haft så mycket makt och ett så stort ansvar.

Normalt skulle jag fnysa åt en sådan tanke, men Johansson får sägas vara ett specialfall. Vid 27 års ålder besitter hon större kunskap och politisk mognad än vad Mona Sahlin gjorde vid 50. Hon jobbar hårt, är en sällsynt begåvad kommunikatör och har redan en mycket tung roll som ekonomisk-politisk talesperson. Men viktigast är att hon vill något. Hon har ideologisk ryggrad och integritet, utan att för den sakens skull vara en slagordsmaskin.

Alliansens stora utmaning inför 2014 är att bli mer än enbart det förvaltande alternativet, och den partiledare som förmår visa på framtidens utmaningar och vad som krävs för att möta dem, kan locka den yngre väljargeneration som efterlyser mer än bara stabilitet och status quo. Det är naturligtvis inte säkert att Johansson klarar av att lyfta Centern till gamla höjder, men däremot är det ganska säkert att hennes konkurrenter inte klarar det. Den begåvade unga småländskan är därför Centerpartiets bästa hopp.

Publicerad: