Debatt

Alliansens politik kommer slå hårt mot medelklassen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

S-debattören: Jobbskatteavdragen täcker inte hålen i skyddsnätet

Medelklassen är vinnarna i en av världens få ”Tiger-ekonomier”. Men lever vi alla på ”Solsidan” nu? Nej. De framgångar som regeringen nu visar upp vilar bland annat på att vissa grupper dyrt fått betala för. Grupper och enskilda som står långt borta från de vinster som regeringens politik ger andra. De som drabbas av en olycka mitt i livet. De som på sin höjd kan hoppas på en fotnot i regeringens resultatrapporter. Medelklassens väljare när olyckan är framme.

De blir fler för varje dag som sjukförsäkringen är utformad. Medelklassen, som varit de största vinnarna på alliansens politik är de som är de största förlorarna. Medan regeringen talar om tillväxtkurvor i världsklass och om att börja fila av kanterna i sjukförsäkringen 2012 så utspelas i dag tragedier i många svenska hem. Tragedier där fler ur medelklassen nu får känna av konsekvenserna av alliansregeringens människosyn. Där människan är ett mätbart och utmätningsbart subjekt. Ett utmätningsbart subjekt som, enligt förre socialförsäkringsministern Christina Husmark-Persson, skulle bidra till skattesänkningarna. Nu kommer konsekvenserna i form av ett allt större antal rent ut sagt horribla livsöden.

Om vi grovt delar in befolkningen i tre klasser så kommer den högsta klassen – höginkomsttagarna – aldrig drabbas speciellt hårt av förändringarna i sjukförsäkringen. Dessa vet nog knappast vad Försäkringskassan gör om dagarna. Inte heller den lägsta klassen, låginkomsttagarna, märker i gemen av någon större skillnad. De senare är vana vid att varje dag är en kamp för brödfödan oavsett om de har eller inte har jobb. Oavsett om de är sjuka eller friska. De som nu märker av de mest dramatiska skillnaderna är medelklassen. En medelklass där fallet från att vara fullvärdiga samhällsmedborgare till en skuld- och skambelagda sjukskrivna kan ske snabbt. Och ju högre upp på samhällsstegen den enskilde står, desto mer dramatik – vissa reser sig inte igen.

En del i denna medelklass, som lockas av jobbskatteavdrag efter jobbskatteavdrag, har insett att välfärden sannolikt inte kommer mäkta med att ge den service som de kräver. De väljer då att teckna en privat sjukförsäkring, de tror att allt är frid och fröjd igen. Det är det inte. Dessa försäkringsbolag villkorar oftast sina utbetalningar med att de följer Försäkringskassans beslut. När 450 dagar har gått så förlorar den enskilde försäkringstagaren inte bara sjukersättningen, han eller hon förlorar även det extra skydd de köpt. Köpt för de medel som jobbskatteavdragen frigjort. Jobbskatteavdrag som finansierats genom förändringar i sjukförsäkringen.

I de medelklassfamiljer, med eller utan tilläggsförsäkring, där ena eller båda föräldrarna insjuknat blir uppvaknandet brutalt. Från att kunna åka på semester, kanske ha två bilar, går resan nu snabbt utför. Står den nu utförsäkrade utanför A-kassan så utbetalas endast ersättning motsvarande Alfa-kassans ersättning vid ALI, Arbetslivsintroduktion, som ligger ett par hundra kronor över dagens socialbidrag.
 

Utöver den ekonomiska förlusten så drabbas den enskilde av en social förlust. Egendom måste säljas, barnen kan inte åka på klassresor eller hålla jämna steg med sina klasskamrater i form av datorer, kläder och nöjen. Barnens vänner vänder ryggen till eftersom fattigdom blivit en skam i alliansens Sverige.

Ensamheten och tystnaden blir högst påtaglig och inte sällan leder det till social isolering och ökat stigma. Det är inte det värsta. Barnen till dessa enskilda drabbas dubbelt. De berövas det stöd som varje barn och ungdom borde ha rätt till under sin uppväxt. Otaliga vittnesmål i media pekar på när barn tvingas bli mammor och pappor till sina föräldrar. När nu staten, i den moderatdikterade alliansens tappning, nu våldfört sig på – och utmätt kärnfamiljen, då finns inget socialt skyddsnät kvar. Alliansen berövar framför allt barnen tron på samhället och tron på framtiden.

De största vinnarna på Alliansens politik är samtidigt de största förlorarna om oturen är framme. Det är den hos allt fler ju längre tiden går. Snart kanske den står utanför just din dörr.

Johan Westerholm
S-debattör och egen företagare

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik