MP behöver dialog – inte omröstning

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Gröna studenter: Partiet måste samlas – och fortsätta kämpa för flyktingarna

Mårten Espmarker och Elin Hylander, Gröna studenter.
Mårten Espmarker och Elin Hylander, Gröna studenter.

DEBATT. Miljöpartiet sägs vara i kris. Men varken Miljöpartiet eller miljöpartisterna är i kris. Krisen gäller de tusentals människor som flyr krig och förföljelse som inte längre kan erbjudas en fristad i Sverige. Det är dem vi måste kämpa för nu. Vi måste agera på det sätt som gör att Sverige snarast möjligt kan återuppta den humana asyllinjen.

I det svenska politiska landskapet saknas i dag underlag för att bedriva den asylpolitik Miljöpartiet vill ha. Det är där det stora problemet ligger. Den gröna rörelsen måste hitta en väg framåt och inte förlora hoppet. Vi behöver varenda medlem för att kunna få genomslagskraft för en bättre asyl- och flyktingpolitik. Tillsammans måste vi gröna övertyga opinionen och skapa en politisk majoritet för en öppen migrationspolitik.

I veckan har det lyfts önskemål om en medlemsomröstning i partiet. Frågorna om bättre mottagande, etablering och integration är dock långt mer komplexa än ett ja eller ett nej i en omröstning. Vi är övertygade om vikten av att frågorna lyfts, men det behöver göras i vidare samtal och diskussioner.

Nyligen bjöd Miljöpartiet i Malmö in till ett landsomfattande partimöte för att komma vidare med konkreta förslag för bättre mottagande. Det här är ett utmärkt initiativ och precis den slags samling som partiet behöver. Det måste komma till fler bostäder för asylsökande, mer tillgänglig personal till mottagandet och det måste finnas meningsfull sysselsättning för den som väntar på sitt asylbesked. Genom att få konkreta förslag bakom våra ord kan vi vinna tillbaka trovärdigheten i migrationsfrågan.

Den gröna rörelsen behövs nu mer än någonsin. Vi måste hålla samman, eftersom Miljöpartiet är ett av få partier som är för ett mer öppet Sverige. Det bästa vi kan göra för flyktingarna är att fortsätta kämpa för den öppna värld vi tror på.

Elin Hylander,

språkrör Gröna Studenter

Mårten Espmarker,

språkrör Gröna Studenter

Publicerad: