Debatt

Ta chansen - stoppa ännu ett folkmord

Debattörerna: Befrielsen av Mosul ställer nya krav – också på oss i Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Drömmen om frihet är nära nu, men befrielsen av Mosul ställer nya krav – också på oss i Sverige. Och på regeringen som måste ta chansen att i säkerhetsrådet driva på för att förhindra nya folkmord på Iraks minoriteter, skriver i dag fem liberaler.
Drömmen om frihet är nära nu, men befrielsen av Mosul ställer nya krav – också på oss i Sverige. Och på regeringen som måste ta chansen att i säkerhetsrådet driva på för att förhindra nya folkmord på Iraks minoriteter, skriver i dag fem liberaler.

DEBATT

DEBATT. I två och ett halvt år har kyrkklockorna varit tysta i Mosul, efter mer än 1600 års närvaro. Men befrielsen av den irakiska storstaden är nära nu. Framöver måste fokus vara på att bygga upp landet igen, förhindra nya folkmord och ge minoriteterna en chans att överleva.

Familjefäder har i hjälplöst tillstånd tvingats bevittna när deras fruar och döttrar blivit våldtagna. Kristna och yezidiska flickor har sålts som sexslavar på kalifatets sexslavmarknad. Otrogna har halshuggits. Ingen kommer att glömma den jordanske piloten som brändes levande instängd i en bur.

Det här är några av de barbariska bilderna som IS/Daesh framgångsrikt spridit i syfte att sätta skräck i en hel värld. Och på samma gång marknadsföra och rekrytera jihadister.

Med sorg i hjärtat ser vi tillbaka på den mänskliga förödelsen som utöver folkmord även skördat hela städer, unik assyrisk konst och mesopotamiskt kulturarv. Men vi måste samtidigt blicka framåt, med hopp och mål om en bättre värld och en ljusare framtid för Iraks drabbade folkgrupper.

Irakiska armén, kurdiska Peshmerga och mindre etniska styrkor som assyriska NPU har gjort gemensam sak för att befria Irak och inte minst Mosul, med understöd av USA, Sverige och andra allierade.

Ännu är mardrömmen inte över, men redan nu har sargade individer börjat återvända. Vi måste möjliggöra för familjer och folkgrupper att återvända och bygga sitt samhälle på nytt. I fred och frihet.

Det kommer att bli den stora utmaningen framöver. Västvärldens bidrag i denna återuppbyggnadsprocess kommer att vara ovärderlig.

Assyrier som drevs ut från Mosul kommer dock troligen inte att återvända till miljonstaden, snarare till Nineveslätten. Från Liberalernas sida har vi varit väldigt tydliga med att Iraks ursprungsbefolkning – assyrier/kaldeer/syrianer – ska få självstyre på Nineveslätten, inom ramen för Iraks konstitution. Vi har ett landsmötesbeslut på detta från 2011, där vi även uppmärksammade den etniska rensningen på samma folkgrupp.

I dag har EU erkänt folkmordet och rätten till självstyre, i enlighet med de idéer vi framförde för fem år sedan. Vi vill rikta ett särskilt tack till vår alliansvän och EU-parlamentariker Lars Adaktusson (KD) för hans engagemang i den här frågan. USA och flera andra länder har också tagit beslut som går i den här riktningen.

Men det räcker inte, även FN måste stämma i bäcken.

Den svenska regeringen har ett gyllene läge att föra upp frågan på den högsta politiska dagordningen genom Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd. Tyvärr har varken statsministern eller utrikesministern velat uttala orden folkmord eller självstyre hittills. Vi förväntar oss mer av socialdemokrater som gärna sjunger solidaritetens lov, särskilt i valrörelser.

Assyrier, yezidier, mandeer, shabak med flera är Iraks minoriteter som står på randen till utplåning och som behöver solidaritet mer än någonsin. Vi menar att assyrier och andra, särskilt utsatta, minoriteter ska hysa samma fri- och rättigheter som majoritetsbefolkningarna i Irak.

Assyrier har enligt rådande konstitution rätt till självstyre på Nineveslätten. Den rätten måste bejakas. Vid den händelse att Irak skulle upplösas är det av en ännu större vikt att landets minoriteter ges ett starkt skydd under en lång tid framöver. Men inte den sortens beskydd som berövar dem mänskliga fri- och rättigheter, såväl politiska, etniska som religiösa.

Minoriteterna behöver finansiellt och militärt stöd i nära samarbete med USA, EU och FN. Endast så kan de överleva och framtida folkmord förebyggas.


Cecilia Wikström, EU-parlamentariker (L)
Birgitta Ohlsson, utrikespolitisk talesperson (L)
Olle Wästberg, tidigare riksdagsledamot (L)
Robert Hannah, riksdagsledamot (L)
Ninos Maraha, fullmäktigeledamot Södertälje (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Kriget och terrorn i Irak

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriget och terrorn i Irak

Mosul

IS/Daesh (Islamiska staten)

Peshmerga

Irak

FN:s säkerhetsråd

Cecilia Wikström