Debatt

Trump – därför är du inte värd vår respekt

Debattören: Nu måste vi vända oss emot det vi lärt oss sedan barnsben

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Människor bör inte respektera Trump enbart grundat på det faktum att han är president. De bör respektera presidenten därför att han agerar på ett sätt som är värt respekt, skriver debattören Christian Christensen.
Människor bör inte respektera Trump enbart grundat på det faktum att han är president. De bör respektera presidenten därför att han agerar på ett sätt som är värt respekt, skriver debattören Christian Christensen.

DEBATT

DEBATT. I dag svärs Donald Trump in som USA:s 45:e president. Trumps anhängare kommer att hävda att han nu, som president, har gjort sig förtjänt av allas vår respekt. Han vann valet och att han är vår ledare – oavsett vad vi tycker.

Vi kommer att få höra att alla amerikaner, mig själv inräknad, ska hedra den position som presidenten innehar. Den här respekten för presidenten är djupt rotad i amerikanska medborgare från barnsben, och är en del av idén att USA är ett land som skiljer sig från alla andra. 

Det är en del av idén att vårt land är format och skyddat av Gud. Och, om USA är skyddat av Gud, är det naturligtvis bara logiskt att ledaren för detta land måste vara en person utvald av Gud.

Slutligen kommer vi också att få veta att de som kritiserar Trump – såsom politiker och journalister – kommer att göra det bara för att de är emot honom av ideologiska skäl.

Dessa argument är något som både amerikaner och världsmedborgare, oberoende av ideologi eller partitillhörighet, bör vända sig mot. USA är inte ett land som är skapat och skyddat av Gud, det är ett land som är skapat och skyddat av lagar. Lagar skrivna av kvinnor och män.

Människor bör inte respektera presidenten enbart grundat på det faktum att presidenten innehar just den positionen. De bör respektera presidenten därför att presidenten agerar på ett sätt som är värt respekt.

Och hur är det med den sista punkten? Att de som offentligt kritiserar Trump bara gör det för att de är ”partiska” och ideologiskt motsätter sig hans världsbild?

Låt oss titta närmare på följande fakta om vår nya president:

Donald Trump är en man som öppet har skrutit om sexuella övergrepp på kvinnor.

Donald Trump är en man som hånade en handikappad journalist inför en stor folkmassa.

Donald Trump är en man som föreslog att muslimer skulle skjutas med kulor doppade i grisblod.

Donald Trump är en man som offentligt förolämpade föräldrarna till en amerikansk muslimsk soldat som dödades i Irak.

Donald Trump är en man som retweetat material som skickas till honom av välkända vit makt-anhängare.

Donald Trump är en man som i åratal spelat på uppenbar rasism genom att antyda att President Obama inte är en amerikansk medborgare.

Donald Trump är en man som ställde sig positiv till att stoppa människor från att resa in i USA enbart baserat på deras religion.

Donald Trump är en man som, vid 46 års ålder, tittade på en 10-årig flicka och skröt om att han skulle ”dejta henne om 10 år.”

Donald Trump är en man som kallade en kvinnlig journalist för ”bimbo”.

Donald Trump är en man som kallade en latinamerikansk tävlande i en av sina skönhetstävlingar för ”Miss Housekeeping” (och spelade på rasistiska stereotyper av latinamerikaner som hembiträden).

Donald Trump är en man som försvarade storleken på sin penis i en nationell tv-debatt.

Donald Trump är en man som 1989 hade helsidesannonser i flera New York-tidningar där han krävde att fem ungdomar (en 16-åring och fyra yngre) skulle avrättas. Alla fem visade sig senare vara oskyldiga.

Är detta politiska frågor? Nej. Är det frågor om ideologi? Nej. Innebär det att man är politiskt partisk om man störs av tanken av att ha en president som skryter om att grabba tag i kvinnor “by the pussy”? Bara om du anser att försvar av sexuella övergrepp är en giltigt politisk hållning. 

Att visa avsky och ta avstånd från händelserna på listan ovan är ett tecken på mänsklighet och anständighet, inte politisk opportunism.

Så, när Donald Trump tillträder som president i dag, behöver vi över hela världen påminna oss om att motstånd mot trångsynthet och hat inte begränsas av partilinjer eller ideologi. Demokrati kan helt enkelt inte fungera i en miljö med förolämpningar och hot.

President Trump har en skyldighet att visa medborgare i USA – och världen – respekt. Innan han har klarat det är vi inte skyldiga honom något i gengäld.


Christian Christensen


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Donald Trump – USA:s nye president

LÄS VIDARE

Vad är Sveriges svar på Trumps attacker?

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump – USA:s nye president

Donald Trump

USA