Vi ska inte ge bort våra pengar till miljardärer

SSU: När det krisar kräver Ulf Kristersson plötsligt solidaritet – för de rikaste

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Kristersson verkar bara känna sympati när de rika drabbas av en kris. De ska betala lite i skatt när det går bra och när det går dåligt ska deras förmögenheter räddas till varje pris. Men de fattiga får skylla sig själva både när det går bra och dåligt, skriver Philip Botström och Martin Persson.
Foto: GETTY, TT (Montage)
Kristersson verkar bara känna sympati när de rika drabbas av en kris. De ska betala lite i skatt när det går bra och när det går dåligt ska deras förmögenheter räddas till varje pris. Men de fattiga får skylla sig själva både när det går bra och dåligt, skriver Philip Botström och Martin Persson.

DEBATT. Sedan 2000-talet inleddes har få grupper i Sverige varit lika stora vinnare som de stora företagens ägare. Deras inkomster har ökat mångdubbelt snabbare än övriga befolkningens.

De har dessutom varit särskilt gynnade av den förda skattepolitiken. Avskaffad arvsskatt, avskaffad förmögenhetsskatt, avskaffad fastighetsskatt, avskaffad värnskatt och möjlighet att helt slippa betala skatt i Sverige genom skatteparadis. 

Utöver det har de släppts in i vår gemensamma välfärd där de fått göra vinst på en marknad av elever, patienter och äldre brukare inom äldreomsorgen. Genom att välja de minst krävande brukarna och lägre personaltäthet behåller de en del av pengarna avsedda för vår välfärd.

Enligt senaste siffrorna från SCB får den rikaste procenten i Sverige 65 procent av alla kapitalinkomster, nästan 200 miljarder kronor på ett år. Det har aldrig varit bättre tider att vara rik.

Samtidigt ser vi hur ekonomin stannar upp när löntagare och konsumenter tvingas stanna hemma.

Om det är något som Coronakrisen har visat så är det vilka som på riktigt driver vår ekonomi och som skapar jobb. Det är människor med vanliga inkomster som genom efterfrågan på varor och tjänster driver ekonomin. Inte de rika som lägger som lägger en betydligt mindre andel av sina tillgångar på konsumtion. Ingen vill se livskraftiga företag gå under på grund av en kris som en dag kommer gå över.

Men det sticker i ögonen när Sveriges rikaste nu kräver solidaritet av skattebetalarna när de själva flytt undan sitt ansvar i decennier.

Högerledarna med Ulf Kristersson i spetsen vill nu gå storföretagen till mötes när de tigger om pengar. Skattebetalarna ska stå för förlusterna hos företagen tills coronakrisen är över.

I vanliga fall när företag i kris behöver kapitaltillskott är det ägaren som ska skjuta till pengarna eller hitta investerare som skjuter till pengar i utbyte mot ägarandelar eller ränta. 

Självklart bör vi göra mer för alla de småföretagare som faktiskt sliter och kämpar för att försörja sig själva och sina medarbetare. Det finns legitima skäl för staten att gå in med krisstöd för att rädda de mindre bolagen som står för de flesta nya jobb som skapas i ekonomin.

Men varför ska storbolag som år efter år kunnat betala ut hundratals miljarder till sina ägare räddas av skattebetalarna som sedan inte ska få ta del av vinsterna när det går bra?

I söndagens ”SVT Agenda” kunde vi se Ulf Kristersson försöka övertyga svenska folket om att det enda rättvisa är att skattebetalarna skänker pengar till Sveriges allra rikaste utan att få något i utbyte. Samma Ulf Kristersson som var socialförsäkringsminister medan sjuka svenskar utförsäkrades på grund av Alliansens stupstock. 

Kristersson verkar bara känna sympati när de rika drabbas av en kris. De ska betala lite i skatt när det går bra och när det går dåligt ska deras förmögenheter räddas till varje pris. Men de fattiga får skylla sig själva både när det går bra och dåligt.

SSU har tydliga krav. De redan existerande stödpaketen i form av korttidspermittering och hyresrabatter ska inte kunna gå till företag som ger vinstutdelning till ägarna eller som är placerade i skatteparadis för att undvika skatt i Sverige. Nya stödpaket för att rädda krisande storföretag ska endast ges i utbyte mot ägarandelar till staten eller marknadsmässiga räntor.

Eller är bara marknadens spelregler önskvärda när det gynnar några få extremt rika svenskar?


Philip Botström, förbundsordförande SSU
Martin Persson, förbundsstyrelseledamot SSU


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Publicerad:

LÄS VIDARE