SD rullar fram röda mattan åt Löfven

M-politiker: Ett svek mot alla de kommuner som tvingas betala

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sverigedemokraternas besked om att stödja regeringens förslag om ett nytt utjämningssystem är ett svek mot alla de kommuner som tvingas betala, skriver Per-Samuel Nisser och Alexander Torin (M).
Sverigedemokraternas besked om att stödja regeringens förslag om ett nytt utjämningssystem är ett svek mot alla de kommuner som tvingas betala, skriver Per-Samuel Nisser och Alexander Torin (M).

DEBATT Sverigedemokraternas besked om att stödja regeringens förslag om ett nytt utjämningssystem är ett svek mot alla de kommuner som tvingas betala. Att regeringen dessutom vältrat över stora kostnader, som de för migration, på kommunerna försämrar ytterligare våra möjligheter att tillhandahålla en god välfärd.

Få har missat att konjunkturen viker och i dagarna justerade dessutom Konjunkturinstitutet upp sin arbetslöshetsprognos för år 2020. Detta kommer samtidigt som alla kommunernas ekonomier redan är mycket hårt ansträngda.

Vanligtvis brukar Sverigedemokraterna hävda att de är partiet för alla som tröttnat på Stefan Löfvens kostnadsdrivande politik. De har bland annat starkt motsatt sig de kostnader som flyktingkrisen inneburit och som har hamnat på kommunernas bord.

Därför är det förvånande att Sverigedemokraterna nu stödjer regeringens orättvisa förslag till nytt kommunalt utjämningssystem när alla kommunernas ekonomier redan har nått bristningsgränsen.

I stället borde Sverigedemokraterna rösta nej till Stefan Löfvens förslag och medverka till att regeringen själva står för de kostnader som de lastat över till kommunerna. Detta vore rent principiellt rätt och skulle ge det andrum som behövs för att behålla en god välfärdsnivå och fungerande stöd för såväl ung som gammal i Sverige.

I stället rullar Sverigedemokraterna fram röda mattan till Löfven och ger beskedet att de kommer rösta ja till förslaget om nytt kommunalt utjämningssystem, kanske för att de tror att de gör vissa kommuner en tjänst genom sitt regeringsstöd. Men ett nej skulle vara ett tydligt besked till regeringen att de inte kan fortsätta på denna kostnadsövervältrande väg.

Konsekvenser för regeringens misslyckade Sverigepolitik ska inte välskötta kommuner som Karlstad få klä skott för. Heder till Liberalerna som faktiskt resonerar med sunt förnuft och säger nej med hänvisning till att staten borde skjuta till mer pengar.

Det är omöjligt att gå runt som land om ingen långsiktig plan finns, för just så känns regeringens politik. Regeringen menar att utbildnings- och inkomstnivå ska avgöra var pengarna ska ta vägen. Men detta urholkar incitamenten för kommuner att vara ekonomiska och hantera skattepengarna ansvarsfullt, något som är grundläggande för att inte få djupare problem i framtiden.

Socialdemokraterna förde en gång i tiden en politik som premierade den som gjorde sin plikt och krävde sin rätt – i dag är det inte så. Samtidigt står Sverigedemokraterna och håller regeringen i handen och låtsas att de är ett högerparti. Fallet är nog snarare att Sverigedemokraterna är en kameleont, de ändrar partifärg vid behov för att försöka röstmaximera.

Vi ser fram emot en debatt där Sverigedemokraternas stora kommunikationsavdelning på något vis kommer försöka föra fram det motsägelsefulla budskapet om att de inte alls stödjer Stefan Löfven, men att de gör det ibland, som i den här frågan. Att Sverigedemokraterna leker jojo med ansvarsfulla kommuner bortses ifrån, viktigast är tydligen röstmaximeringen.

Mer pengar i det kommunala utjämningssystemet låter bra, om staten tar den ökningen. Tiden då kommunerna kunde mjölkas utan att det får konsekvenser är förbi. Det vi nu ser är att Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna tydligen funnit varandra.


Per-Samuel Nisser, Kommunstyrelsens ordförande i Karlstads kommun (M)
Alexander Torin, Kommunalråd i Karlstads kommun (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE