Paolo, vi utsattes båda – blanda inte ihop oss

Elaine Eksvärd: Barndomstrauman är ingen ursäkt till en unken kvinnosyn

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

”Vi kan inte bara lyfta tummen-upp-män som köpte en kvinna igår och ’hjältemodigt’ erkänner i dag”, skriver Elaine Eksvärd.
”Vi kan inte bara lyfta tummen-upp-män som köpte en kvinna igår och ’hjältemodigt’ erkänner i dag”, skriver Elaine Eksvärd.

DEBATT. Jag är som Paolo Roberto, en av de många personer som blivit sexuellt utnyttjade som barn i Sverige. Vi har några gemensamma nämnare till följd av övergreppen vi varit med om – självskadebeteende är ett.

Men att det, som Paolo bedyrar, skulle innefatta att skada eller utnyttja andra sexuellt – stämmer inte. Det är en farlig myt att sprida om oss överlevare som redan brottas med skammen av att ha blivit sexuellt utnyttjade. Ska han nu pådyvla oss en misstanke om att bli potentiella förövare bara för att han har blandat ihop sina barndomstrauman med sin unkna kvinnosyn? Du vet säkert inte det själv Paolo, men det ena utesluter inte det andra. Du kan ha barndomstrauman och en unken kvinnosyn, men det ena är inte en ursäkt till det andra. Capish?

Min pappa som för övrigt var min förövare, brukade ta mig på turer till den, i hans mening, finaste gatan i hela Sverige – Malmskillnadsgatan. Det började när jag var fyra år och då vi åkte från betongbyggnaderna i Rinkeby mot den glittrande innerstaden i hans rostiga blå Daihatsu. Han saktade ner mot Malmskillnadsgatan där det alltid stod vackra kvinnor med väldigt små kläder och mycket smink. Där vevade han ner rutan och kvinnorna gick fram för att se sin potentiella köpare, men överraskades av ett barn i baksätet. Några blev bestörta och gick därifrån bestämt medan andra utbrast ”vad söt” och klappade mig på kinden med sina smyckesprydda händer och långa färgglada naglar. Jag hade hört av pappa att de var änglar för att dom sålde ”kärlek”.

Ibland köpte pappa kärlek och då fick jag vänta utanför hans sovrum medan de gjorde konstiga ljud därinne. När hon kom ut så stod pappa i kalsonger och grävde i både kalsonger och plånbok medan hon stod rufsig, inte lika glad som innan och väntade. Jag vinkade från den bruna manschestersoffan i vardagsrummet. Kanske kunde hon bli en extramamma, kamma mitt hår och läsa sagor som mamma men aldrig pappa gjorde de helger jag var hos honom. Men hon slog ner blicken och hade bråttom bort därifrån när pappa hade betalat för kärlek. Jag var trött och fick krypa ner i de varma och konstigt luktande lakanen i pappas säng. Sängen han tvingade mig att sova i varje natt eftersom han hyrde ut mitt rum till kvinnor från Uganda som sökte uppehållstillstånd i Sverige.

Min pappa köpte inte sex för att han hade blivit utsatt för övergrepp som barn. Han köpte sex för att han är en förövare. Så Paolo det du och jag har gemensamt är att vi blivit utsatta som barn. Det du och min pappa har gemensamt är er kvinnosyn. Blanda inte ihop oss är du snäll. Och de som hävdar att sexköpare till större delen blivit utsatta för sexuella övergrepp som barn, sluta gärna med den korrelationen.

Ett av fem barn blir sexuellt utnyttjade i Sverige, det är ett stort problem. Att det finns män som har en taskig kvinnosyn är ytterligare ett stort problem. Men gör inte övergreppen orsak till den taskiga kvinnosynen. Det skapar en farlig myt om oss överlevare av sexuella övergrepp.

”Det är dags att plocka upp bitarna av ett krossat liv” skrev Paolo på sin Instagram imorse. Och det krossade livet var hans. Jag förstår att det är svårt för dig och alla sexköpande män Paolo, men försök åtminstone att se kvinnoperspektivet. Ditt krossade liv är inte högintressant utan det krossade livet till kvinnan du valde att betala för.

Och för oss i etablissemanget så kan vi inte bara lyfta tummen-upp-män som köpte en kvinna igår och ”hjältemodigt" erkänner idag. Vi måste lyfta de utsatta kvinnorna för att visa män som Paolo vad som finns bakom det hallicken marknadsför. Ge kvinnorna tv-tid trots att det är obehaglig information. Det kan ändå inte mätas med obehaget att tvingas sälja sin kropp.

 

Elaine Eksvärd, överlevare och retoriker.

 

Paolo Roberto on Instagram: “06.05 Då var det dags att börja försöka plocka ihop bitarna av ett krossat liv... Det enda positiva med att vara på den absoluta botten är…”


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Publisert:

LÄS VIDARE