ÅSIKT

Risken för konkurs ökar med din lag

Svar till Lena Hallengren om vinster i skolföretag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
En friskola kan stängas. Den kommunala skola som misslyckas år efter år däremot, den bara fortsätter. Det är den verkliga regleringsbristen, skriver debattörerna.

REPLIK. Det är bra att Lena Hallengren värnar valfriheten i skolan. Det är ett välkommet besked från en socialdemokrat. Men de facto så arbetar hon och hennes parti i helt motsatt riktning.

Regeringen och V kampanjar hårt för en lag som ger de allra flesta friskoleföretag omöjliga ekonomiska marginaler.

8 av 10 skulle tvingas till en marginal under 2 procent, flera av oss till och med till förlust. Hur ska vi klara att kommunen sänker skolpengen, att ett par elever flyttar eller att elevkullarna minskar?

Risken för konkurs, som Hallengren oroar sig för, ökar med hennes lag.

Men Hallengren skriver att ”seriösa företag och idéburna aktörer kommer /…/ fortsätta att bedriva bra och populära skolor”. Det är provocerande. Vi är seriösa och driver bra och uppskattade skolor, inte för någon ”vinstjakt”, men vi kan inte göra det om vi tvingas till förluster.

Vi har sett socialdemokrater som antingen inte förstår vad lagförslaget innebär, eller helt enkelt medvetet vilseleder sin omgivning. Tyvärr får vi betrakta Lena Hallengren som ännu en.

Friskolor är en kraftigt reglerad bransch – även om Hallengren vill ge sken av motsatsen – och vi granskas och straffas hårdare än kommunala skolor.

En friskola kan stängas. Den kommunala skola som misslyckas år efter år däremot, den bara fortsätter. Det är den verkliga regleringsbristen.

Vi är bra på att jobba mot kvalitetsmål, det är vår drivkraft. Därför uppmanar vi Lena Hallengren att driva sin linje om att utveckla bra kvalitetskrav, i stället för att sätta stopp för bra skolor. Vi bidrar gärna i det arbetet.


Ulrica Bennesved, verksamhetschef Älghults friskola
Maria Jacky, vd och rektor Lingua Montessori i Lund
Anders Ringård, rektor Friskolan Lust & Lära i Bollnäs


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.