Vi kräver besked om slutförvar, Strandhäll

M, SD, KD och L: Det är bråttom – därför kallar vi klimatministern till möte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

På torsdag är Annika Strandhäll uppkallad av oss till näringsutskottet. Hon måste där och då ge besked när regeringen fattar beslut om slutförvaret. Ett beslut måste ske i absolut närtid. Vårt tålamod tryter, skriver M, SD, KD och L gemensamt.
På torsdag är Annika Strandhäll uppkallad av oss till näringsutskottet. Hon måste där och då ge besked när regeringen fattar beslut om slutförvaret. Ett beslut måste ske i absolut närtid. Vårt tålamod tryter, skriver M, SD, KD och L gemensamt.

DEBATT. Regeringen måste omgående fatta beslut i frågan om slutförvar. Kärnkraften är helt nödvändig för att lyckas med elektrifieringen, minska våra utsläpp och klara elförsörjningen. Kärnkraftens framtid hotas dock av en handlingsförlamad regering.

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har därför kallat upp Annika Strandhäll till näringsutskottet för att se till att regeringen fattar ett beslut i närtid.

Regeringens hantering av frågan om slutförvaret av använt kärnbränsle är både häpnadsväckande och direkt oansvarig.

I väntan på att slutförvaret ska stå färdigt i Forsmark mellanlagras det använda kärnbränslet i Svensk kärnbränslehantering AB:s anläggning utanför Oskarshamn.

Regeringens hantering av frågan och ovilja att fatta beslut om slutförvaret gör att statens egna energibolag Vattenfall varnat för att kärnkraftsreaktorer behöver stängas om inga beslut tas omedelbart. Det vore katastrofalt dåligt för svensk elförsörjning. 

I mars krävde våra partier att regeringen skulle fatta ett samlat beslut innan sommaren, helt i linje med myndigheters, kommuners, energibranschens och experternas inrådan.

Regeringen valde att gå emot riksdagen och den samlade expertisens vilja genom att dela upp beslutet och skjuta beslut om slutförvaret på framtiden. Det har skapat en stor oro för kärnkraftens framtid, skadat tilltron till samhälle och politik samt kostat stora pengar helt i onödan.

Tillståndsansökan om slutförvar skickades in av SKB för cirka tio år sedan. Ett omfattande arbete med granskningar, utredningar, hearings och remisser har skett med alla som påverkas av beslutet.

De berörda kommunerna har liksom alla andra instanser nu sagt ja. Alla underlag finns på plats.

Men Socialdemokraterna har varit beslutsimpotenta och lagt frågan åt sidan. Bara det att regeringen i höstas valde att lyssna mer på en studentuppsats än på 40 år av samlad forskning säger en del hur frågan har blivit behandlad. 

På torsdag är Annika Strandhäll uppkallad till näringsutskottet. Hon måste där och då ge besked när regeringen fattar beslut om slutförvaret. Ett beslut måste ske i absolut närtid. Vårt tålamod tryter.

Beslutet om slutförvar är det första i en ny energipolitik. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna är överens om en energipolitik som skapar en ren och pålitlig elförsörjning till ett rimligt pris.

En hållbar omställning där kärnkraften tillsammans med vattenkraften utgör basen i svensk elförsörjning men där även det förnybara har en viktig roll att spela.

Sverige befinner sig vid ett kritiskt vägskäl. Skapar vi inte förutsättningar för kärnkraften i dag och inför framtiden kommer vi ha svårt att klara klimatomställningen och förse våra företag och hushåll med el till rimligt pris. 


Lars Hjälmered, energi- och näringspolitisk talesperson (M)
Mattias Bäckström Johansson, energi- och näringspolitisk talesperson (SD)
Camilla Brodin, energi- och näringspolitisk talesperson (KD)
Arman Teimouri, energi- och näringspolitisk talesperson (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE