Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Låt vården få kräva vaccinerad personal

Liberalerna: Att desinformation sprids bland anställda är mycket allvarligt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-09-24

Vi vill att arbetsgivare ska kunna kräva att anställda är vaccinerade för att få utföra vissa arbetsuppgifter i neonatalvården, cancervården eller hemtjänsten, skriver Lina Nordquist, Barbro Westerholm och Christer Nylander från Liberalerna.

DEBATT. Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten FHM slår nu fast att smittan som åter tagit fart på äldreboenden sprids via ovaccinerad personal.

Detta är alarmerande. Det borde överhuvudtaget inte ha kunnat hända. 

Liberalerna vill inte att någon ska ha arbetsuppgifter som utsätter andra för fara.

Därför vill vi att arbetsgivare efter avvägning och motivering ska kunna kräva att anställda är vaccinerade för att få utföra vissa arbetsuppgifter i neonatalvården, cancervården eller hemtjänsten.

Om en anställd inte är vaccinerad mot till exempel mässling eller covid-19 skulle bedömningen kunna vara att hen helt enkelt inte bör ta hand om en riktigt skör person, utan överlåta den uppgiften åt kollegor.

Möjligheten att ställa det kravet där det verkligen behövs tror vi skulle göra livet tryggare för de som allra mest behöver trygghet. 

Detta är också i allra högsta grad en fråga om kunskap. De anställda i äldreomsorgen är ju ofta ovaccinerade för att de inte vet hur viktig vaccinationen är.

Trygg vård och omsorg kräver vakna, kunniga anställda med rätt utbildning för sina arbetsuppgifter. Varje anställd ska kunna språket, förstå rutiner och begripa information om skyddsutrustning. Varje anställd ska också få de fortbildning hen behöver för att vara trygg i sin yrkesroll.

Det är oerhört viktigt att undersköterska nu bli en skyddad yrkestitel. Lika viktigt är det att så många som möjligt av äldreomsorgens anställda har en sådan utbildning. 

En del anställda har fått direkt felaktig information och tror att vaccinerna kan vara farliga. Rykten sprids om chip-märkning av människor, om att man kan bli steril av vaccin och om att mörka krafter ligger bakom vaccinerna.

Detta är mycket allvarligt. Vi behöver alla förstå källkritik och hur man kan luras med statistik.

Medieutredningen 2016 visade på ett förändrat medielandskap i och med den digitala utvecklingen. Journalistikens grundvalar lever förvisso vidare, men spelplanen har förändrats i grunden.

Sociala medier har gett individen tillgång till en ofiltrerad kanal. Detta är naturligtvis både på gott och ont. Människor som under sin uppväxt tagit för givet att det som står i tidningen är sant tenderar göra det samma när de tar del av påståenden i sociala medier.

Nätets rum i form av diskussionsgrupper och sociomediala bubblor riskerar bli en härd för spridande av påhittade nyheter och påstående som saknar grund. Andra avsändare än medier som arbetar med den traditionella jounalistiska metoden får utrymme att sprida polariserade budskap som slirar alltmer på sanningen.

Risken är att desinformation och vilseledning till slut blir direkt farlig. Vi är rädda att just detta händer nu. Alternativa fakta motas bäst med verkliga fakta.

Vacciner räddar liv. Det kräver stärkt utbildning, bildning och forskning, goda arbetsvillkor och goda verktyg i offentlig sektor och en befolkning utan B-lag eller utanförskap.

Regeringen bör snarast inleda ett arbete för att i nära samarbete med branschen skapa ett nytt modernt mediestöd som ger knivskarp journalistik som når ut till invånarna. Så värnar vi både demokrati och hälsa.


Lina Nordquist, social- och sjukvårdspolitisk talesperson (L)
Barbro Westerholm, årsrikepolitisk talesperson (L)
Christer Nylander, mediepolitisk talesperson (L) 


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.