Hinder för sportskyttar stoppar inte gängen

Replik från Muf om Sveriges vapenlagar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

En förenklad hantering av legala vapen kommer inte att leda till en ökad organiserad kriminalitet. Det är inte älgstudsare eller målskyttevapen som används av gängkriminella. Replik från Matilda Ekeblad, Muf.
En förenklad hantering av legala vapen kommer inte att leda till en ökad organiserad kriminalitet. Det är inte älgstudsare eller målskyttevapen som används av gängkriminella. Replik från Matilda Ekeblad, Muf.

REPLIK. S-politikern Adrian Magnusson påstår att Moderaterna är köpta av vapenlobbyn. Anledningen är att Johan Forssell lagt fram en motion med en rad förslag som skulle underlätta för laglydiga jägare och sportskyttar. Magnusson levererar flera, enligt honom själv, logiska förklaringar för att stödja sin tes.

Till exempel drar han slutsatsen att eftersom vi har 600 000 vapenägare i Sverige och således 9 700 000 medborgare som inte äger ett vapen, borde de flesta inte vara intresserade av ”uppluckrade vapenlagar”.

Med den argumentationen borde Socialdemokraterna läggas ner. Det är trots allt bara 90 000 av Sveriges 10 miljoner invånare som är intresserade av att vara medlemmar i partiet. Det resonemanget är knappast logiskt. Slutsatsen följer inte av premisserna. Ändå bygger Magnusson hela sin argumentation på den typen av osunda argument.

Hanteringen av legala vapen bör förenklas för att inte skapa onödiga hinder för jägare och sportskyttar. Regelförenklingar skulle även kunna frigöra resurser för polisen. Resurser som i dag läggs på att godkänna licenser för exempelvis magasin eller för att förlänga redan utgivna licenser, skulle i stället kunna läggas på arbetet mot gängkriminaliteten.

En förenklad hantering av legala vapen kommer inte att leda till en ökad organiserad kriminalitet. Brottsförebyggande rådet skriver i en rapport att gängkriminella sällan använder legala vapen och att svenska jaktvapen har en undanskymd roll i den kriminella miljön. Det är inte älgstudsare eller målskyttevapen som används av gängkriminella.

Om Socialdemokraterna på riktigt var intresserade av att stoppa gängkriminaliteten skulle de i stället fokusera på förslag som kan göra skillnad. Att straffa laglydiga jägare och sportskyttar kommer inte att stoppa de illegala skjutningarna.


Matilda Ekeblad, förbundsordförande Muf


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE