Utvisningarna skapar ett skuggsamhälle

Miljöpartiet: Låt de ensamkommande unga få stanna i Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Miljöpartiet arbetar nu hårt för att de som kom som ensamkommande under 2015 ska få stanna i Sverige, skriver Maria Ferm och Åsa Lindhagen.

Foto: TT

DEBATT. En stor del av de barn som kom som ensamkommande från Afghanistan 2015 hinner bli 18 år innan de får beslut på sina asylansökningar. Eftersom de då bedöms som vuxna är risken mycket högre för avslag än om de hade hunnit få beslut som barn. Många har nu levt i Sverige i mer än två år. De har rotat sig i sina kommuner, lärt sig svenska på rekordtid, påbörjat studier och skaffat sig kompisar och nätverk av vuxna.

Att de nu riskerar att avvisas, på grund av att de drabbats av orimligt långa handläggningstider hos Migrationsverket och passerat 18 år under asylprocessen, är ett oerhört slöseri och en medmänsklig tragedi för Sverige.

Det handlar ofta om otroligt välmotiverade och drivna ungdomar som inget hellre vill än att få vara med och bidra till att bygga Sverige starkare. Vi behöver dem.

Skulle de fått sina beslut prövade i rimlig tid när de kom till Sverige för två år sedan skulle de ha fått stanna. Vi politiker måste ta vårt ansvar och rätta till konsekvenserna av de orimligt långa handläggningstiderna, som på ett oförutsägbart och orättvist sätt drabbat dessa ungdomar. Miljöpartiet arbetar därför hårt för att de som kom som ensamkommande under 2015 ska få stanna i Sverige.

Konsekvenserna av att inte hitta en lösning för de ensamkommande är ödesdigra. Vi har redan nu sett att ungdomarna går under jorden i rädsla över att avvisas till ett av världens farligaste länder, Afghanistan.

Den psykiska ohälsan är stor hos den här gruppen och när de ställs utanför samhället är riskerna stora att de hamnar i olika riskmiljöer där de kan komma att utnyttjas, utsättas för brott, rekryteras av kriminella gäng eller hamna i missbruk.  

Gränspolisen i Stockholm som arbetar med ensamkommande beskriver ett växande skuggsamhälle där de unga riskerar att hamna i händerna på kriminella gäng och en hänsynslös svart arbetsmarknad. Det är en ohållbar utveckling som vi inte kan låta ske.

För att göra situationen något tryggare för dessa ungdomar under tiden de väntar på sina asylbeslut har Miljöpartiet sett till att regeringen i höstens budgetproposition presenterat ett statligt stöd till kommunerna på totalt 390 miljoner kronor för i år och ytterligare 195 miljoner för nästa år för att kommunerna ska låta de unga bo kvar även när de fyllt 18 år.

För Stockholm stads del har det varit självklart att använda dessa medel till det som regeringen avsett. Kommunen har därför beslutat att de ensamkommande som passerat 18-årsgränsen under asylprocessen ska kunna bo kvar i kommunen i stället för att tvingas flytta till något av Migrationsverkets boenden på platser där de ofta inte känner någon.

I Stockholm börjar vi också se konsekvenserna av de långa handläggningstiderna på Migrationsverket som gör att allt fler ungdomar får avslag. Vi har ungdomar som väljer att ta sig till huvudstaden som papperslösa framför att skickas till Afghanistan, ett land som en del av dessa ungdomar aldrig ens satt sin fot i. Risken är stor att denna grupp kommer att öka under hösten då fler väntas få avslag.

Allt fler röster som lyfter sin oro för de ensamkommandes situation höjs i debatten och den folkliga rörelsen för att de ensamkommande ungdomarna ska få stanna är överväldigande. Nu är det dags att agera.

Vi hoppas att fler partier sluter upp och tar ställning för att låta de som kom som ensamkommande 2015 få stanna.


Maria Ferm, gruppledare i riksdagen och migrationspolitisk talesperson (MP)
Åsa Lindhagen, socialborgarråd i Stockholms stad (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

LÄS OCKSÅ

REPLIK. Den som får nej ska utvisas ur Sverige

LÄS OCKSÅ

REPLIK. Den som nekats uppehållstillstånd ska utvisas ur Sverige

LÄS OCKSÅ

DEBATT. 253 lärare: Stoppa utvisningarna nu!

LÄS OCKSÅ

DEBATT. S ska vinna valet – då offras tusentals unga

Publisert: