Debatt

Det är vi som får Löfven att välja den rätta vägen

Jonas Sjöstedt: S skryter om våra reformer – men vill hellre göra upp med L och C

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi är glada att vänsterreformerna är så populära att regeringen gärna vill lyfta fram dem – men de hade inte blivit av utan Vänsterpartiet, skriver Jonas Sjöstedt.
Vi är glada att vänsterreformerna är så populära att regeringen gärna vill lyfta fram dem – men de hade inte blivit av utan Vänsterpartiet, skriver Jonas Sjöstedt.

DEBATT

DEBATT. Mandatperiodens sista statsbudget är presenterad. En rad vänsterpartimärkta reformer för stärkt välfärd och jämlikhet ska genomföras, samtidigt som ekonomin utvecklas väl. Samarbetet mellan Vänsterpartiet och regeringen har varit ett stabilt samarbete som gjort Sverige möjligt att styra i en turbulent politisk tid.

När Socialdemokraterna får frågor om vad de är mest stolta över i budgeten lyfter de ofta exempel som förlossningsvården, bättre villkor för ensamstående föräldrar eller gratis glasögon till barn.

Det är populära reformer som gör livet bättre för många i Sverige. Det är också reformer som har ett gemensamt – de kommer från Vänsterpartiet.

Samma sak med de tio årliga miljarderna till välfärden, avdragsrätt för fackavgiften och högre bostadstillägg för de med sjukersättning. Inget av det fanns med i regeringens budgetförslag från början, utan det är vi i Vänsterpartiet som har sett till att de finns där. Många gånger efter tuffa förhandlingar. Vi är glada att vänsterreformerna är så populära att regeringen gärna vill lyfta fram dem – men de hade inte blivit av utan Vänsterpartiet.

Jag tror en anledning till att vi har fått igenom så mycket handlar om att vi har viljan. Vi har både visionerna om ett mer jämlikt samhälle och de konkreta förslagen för att nå dit. Det ger resultat.

Samma sak gäller förslagen mot vinstjakten i välfärden. Det är Vänsterpartiet som har drivit på medan regeringen har tvekat och bromsat. Det handlar om nödvändiga förändringar för välfärden, men de kan bara genomföras när Vänsterpartiet har inflytande.

De politiska skillnaderna är tydliga. Trots att några få familjer i Sverige tillsammans äger flera gånger mer än statsbudgeten så vill inte Socialdemokraterna beskatta de rikaste mer än vad högerpartierna gör.

Det innebär i klartext att de inte vill driva en politik som verkligen gör Sverige mera jämlikt.

Vi har fått nej gång på gång till att sätta ett tak för ränteavdragen eller beskatta de stora förmögenheterna, arven och kapitalet. Socialdemokraterna vill inte utmana de rikaste i det här landet och de vill inte använda skattesystemet till att omfördela mer. Vänsterpartiet däremot menar allvar med att Sverige måste bli mer jämlikt och då måste de rika betala sin del. Det är inte bara vår åsikt på första maj. Det är det på alla årets dagar.

Socialdemokraterna skryter med vänsterreformerna. Men samtidigt är de nu tydliga med att de hellre vill göra budgeten med Liberalerna och Centerpartiet än med Vänsterpartiet.

Det skulle innebära att kompromissa med partier som vill sänka löner med statliga ingripanden och höja hyrorna med marknadshyror. Alla förstår hur budgeten blir om man gör den med partier som alltid hellre sänker skatten för de rikaste än satsar på välfärden.

Denna kluvenhet håller inte. Man ska inte inbilla sig att det går att minska klyftorna om man gör budget med partier som vill gå åt ett helt annat håll.

Det första som skulle ges upp om Socialdemokraterna regerade högerut är sannolikt förslagen för att stoppa vinstjakten i välfärden. Det skulle betyda grönt ljus för fler privatiseringar och mer vinstjakt.

Vänsterpartiet har en konkret politik för jämlikhet och välfärd. Vi är bra på att driva en politik som ger en stabil ekonomisk utveckling. Detta vill Socialdemokraterna byta mot instabila borgerliga partier som drar allt de kan åt höger. Den riktningen pekar de ut redan nu, långt innan valresultatet är klart och räknat. Men det är väljarna som avgör hur det går. Enda boten är ett starkare vänsterparti efter valet 2018.


Jonas Sjöstedt


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Valet 2018

LÄS VIDARE

DEBATT. Här är hoten mot den svenska tryggheten

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Vänsterpartiet

Socialdemokraterna

Jonas Sjöstedt

Jämlikhet

Välfärd

Liberalerna