Nu måste jägarkåren städa ut varghatarna

Debattören: Hälften av de vargar som dör årligen tas av den illegala jakten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Marlen Fuglsang: I egenskap av utbildad viltvårdare och jaktillsyningsman så skräms jag av tongångarna mot Rialavargarna i sociala medier, från vargmotståndare inom jägarkåren. (Stora bilden är tagen i samband med en legal vargjakt utanför Hofors 2011 och varken personer eller vargar har någonting med textens innehåll att göra).

Foto: TT
DEBATT

DEBATT. Oro växer att värsta scenario ännu en gång ska ske längs kringliggande vägar runt Rialareviret i Stockholms län. Under åren 2011 och 2012 klipptes det upp ett 50-tal stora hål i viltstängsel på E18, med syfte att vargarna skulle bli överkörda i trafiken.

I samband med att dessa stora hål upptäcktes fann man även döda djur och köttstycken hade blivit utplacerade, med syfte att locka vargarna dit för att få dom överkörda.

Att hatet mot ett oskyldigt djur är så stort så man även utsätter människor för livsfara är förkastligt, på alla vis, men det drabbar såklart även annat vilt som älg och rådjur. 

I egenskap av att vara utbildad viltvårdare och jakttillsyningsman så skräms jag av tongångarna mot Rialavargarna i sociala medier, från vargmotståndare
inom jägarkåren.

Vissa inom jägarkåren drar sig inte för att skriva rent ut SGT (skjut, gräv och tig) och det gör mig mycket upprörd.

Cirka hälften av våra svenska vargar som dör årligen tas av den illegala jakten, jägarkåren måste städa upp i sina egna led, det är brådskande och angeläget. Inte okej att tycka som vissa jägare att man har företräde på dom vilda djuren som älg, gentemot att våra vilda vargar ska få äta sig mätta. 

Vargarna anses hota löshundsjakten som är unik i världen, för det är nästan bara i Sverige som det tillåts.

Här utsätts våra svenska jakthundar för extremt stor fara med stor risk att bli överkörda, sparkade av en älg eller risken att bli tagen av en varg, men det bryr sig inte det flesta löshundsjägare sig om.

Sen är det pengar inblandat då jaktinnehavarna säljer jakträtt för mycket stora summor. Det är det här konflikten ligger för det handlar om stora pengar och om konkurrensen om bytesdjuren och hotet mot löshundsjakten.

Viltstängslen är till för att öka säkerheten, förstörs stängslen inger man en falsk trygghet för bilisterna och det kan bli katastrofala följder av det.

Våra vargar i Riala är här för att stanna, att skjuta bort dem eller att döda dem illegalt är ingen lösning, för det kommer strax nya vargar för att etablera sig.

Varg trivs i vargreviret Riala och det måste vi lära oss att leva med. Vargarna har all rätt att få leva i vargreviret Riala i Stockholm, utan att utsättas för illegal jakt.


Marlen Fuglsang, viltvårdare


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

Debatten om vargjakten

Djur & natur

Vargar

Sociala medier

Jakt