ÅSIKT

Nej, vi är inga ”klimatskeptiker”

Replik från Klimatsans om klimatförändringarna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Tege Tornvall och Sture Åström svarar på debattinlägget från den 21 februari.
DEBATT

REPLIK. Henrik Brundin från intresseorganisationen Vi-skogen och Mattias Goldmann från tankesmedjan Fores noterar att skepsis mot klimatlarmen fått ökat utrymme i media under 2016. De förklarar sig beredda att ”ta debatten”. Det välkomnar vi och ställer gärna upp till öppen debatt på något av deras seminarier.

I Sverige tycks nätverket Klimatsans vara den enda organisation som aktivt sprider klimatets grundläggande, naturvetenskapliga fakta, bland annat som insändare.

Våra medlemmar svarar för en stor del av de 3 098 skeptiska artiklar som Brundin och Goldmann nämner. Dock är vi inte kritiska till klimatforskning. Tvärtom. Men vi skiljer på observerade fakta och datormodeller.

Om de senare skrev klimatpanelen IPCC:s arbetsgrupp 1 år 2001: Klimatet är ett kopplat, icke-linjärt kaotiskt system och därför är långsiktiga förutsägelser inte möjliga.

IPCC hävdar att de har stöd av 97 procent av ”klimatforskarna” och refererar till olika enkäter. Några av dessa enkäter har varit så oprofessionella att endast ett litet fåtal av forskarna har gett dem sitt stöd.

I nätverket har vi närmare 40 väl meriterade forskare med upp till 40 års arbete avseende klimatet. Några har världsrykte och nära personliga kontakter med över 300 av världens mest framstående klimatforskare. Därför är vi väl förtrogna med klimatförändringar och den internationella klimatdebatten.

Vi är inga ”klimatskeptiker”. Vi är inte skeptiska till ”klimatet” men mycket skeptiska till larmen om en hotande värmekatastrof.

Då vi saknar offentliga bidrag, kan vi inte stå för ett seminarium. Därför ser vi tacksamt fram emot en inbjudan från debattörerna till offentlig debatt, där båda sidor får lika utrymme.


För nätverket Klimatsans
Tege Tornvall, författare av boken ”Tänk om det blir kallare?”
Sture Åström, nätverkets sekreterare


Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM