ÅSIKT

Asien dominerar USA:s agenda - oavsett Trump

Replik från Arash Heydarian Pashakhanlou om Trumps seger i presidentvalet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Situationen i Asien och Kina dominera USA:s agenda och amerikanarna kommer bli betydligt mindre intresserade av Europa, skriver Arash Heydarian Pashakhanlou i en replik.
DEBATT

REPLIK. Olle Wästberg hävdar liksom en rad andra experter att säkerhetsläget i Europa kommer att försämras i och med Donald Trumps presidentskap då den kommande amerikanske presidenten är kritisk till det starka amerikanska säkerhetsengagemanget i Europa.

Denna utveckling grundar sig dock i djupare omställningar i världsordningen snarare än Trumps egna personliga ställningstagande som dessa analyser framhåller. Faktum är att USA med största sannolikhet kommer att minska sina åtaganden i Europa till förmån för Asien om Kinas kraftiga tillväxt fortsätter och dem börjar hota USA:s dominans på allvar.

I ett sådant läge kommer Kina och situationen i Asien dominera USA:s agenda och amerikanarna bli betydligt mindre intresserade av Europa och kraftigt minska sin närvaro i kontinenten. Detta kommer att ske oavsett vem som är USA:s president.

Denna historiska omställning kommer därmed att innebära slutet för USA:s prioritering av Europa utanför sitt eget närområde och bottnar i omvärldsläget snarare än Trumps presidentskap. Problemet som Sverige och Europa står inför i och med det nya säkerhetsläget är därför betydligt allvarligare än bara Trumps seger.

För att förberedda oss inför ett sådant scenario gör vi klokast i att förberedda oss inför en sannolik framtid där vi inte längre kan vara lika beroende av USA vad gäller vår säkerhet och ställa om till en världsordning där vi kommer att bli tvungna att förlita oss på vår egen kapacitet till en betydligt större utsträckning än förr.


Arash Heydarian Pashakhanlou, biträdande lektor i statsvetenskap vid Sheffield Hallam University


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.