Ukraina kämpar för hela Europas frihet

Europaparlamentets talman: Förhandlingar om EU-medlemskap för Ukraina måste igång så fort som möjligt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Om vi lärt oss någonting av det gångna året är det att Ukrainas folk är bland de tappraste, motståndskraftigaste och mest imponerande exemplen på ett folk som kämpar och segrar mot alla odds. De förtjänar vårt orubbliga stöd. Vi hör ihop. Ukraina är Europa. Europa är Ukraina, skriver Roberta Metsola.
Om vi lärt oss någonting av det gångna året är det att Ukrainas folk är bland de tappraste, motståndskraftigaste och mest imponerande exemplen på ett folk som kämpar och segrar mot alla odds. De förtjänar vårt orubbliga stöd. Vi hör ihop. Ukraina är Europa. Europa är Ukraina, skriver Roberta Metsola.

DEBATT. Vår värld förändrades radikalt den 24 februari 2022. Den dagen, och varje dag sedan dess, har miljontals ukrainare fått se sina liv slås i spillror. Från det ena ögonblicket till det andra blev många tvungna att överge allt.

Åtta miljoner ukrainare tvingades fly från sina hem och söka skydd i EU. Ytterligare sex miljoner blev internflyktingar.

Världen förändrades också för alla oss som bevittnar brutaliteten, orättvisan, de påtagliga kränkningarna av internationell rätt, terrorn, avsaknaden av respekt för de mänskliga rättigheterna, och krigsbrotten som ännu ett år senare begås på suveränt ukrainskt territorium.

Vi vill alla ha fred. Ukrainarna mest av alla. Hela den europeiska idén bygger på fred. Men fred utan frihet och fred utan rättvisa är ingen fred alls.

I sitt tal i Europaparlamentet för bara två veckor sedan beskrev president Zelenskyj sin syn på Europa – en världsdel som bygger på regler, värden, jämlikhet och rättvisa. En plats där Ukraina hör hemma.

Kreml, å andra sidan, gör sitt yttersta för att förstöra de europeiska värdena, sa han.

Det är därför vi fortsätter att stå sida vid sida med Ukraina. För det ukrainska folkets öde hänger på att vi gör det. Europas öde hänger på att vi gör det. Freden hänger på att vi gör det.

Vi står sida vid sida med de otaliga familjer som förlorat allt. Med det ukrainska försvaret som kämpar för frihet, demokrati och den regelbaserade världsordningen. Med dem som kämpar för oss.

Det är därför Europaparlamentet begär att det upprättas en särskild domstol som kan ställa alla krigsförbrytare till svars för sina handlingar. Sådana brott blir aldrig preskriberade. Sådana brott kan vi inte blunda för.

Det är därför EU måste gå vidare med fler sanktioner mot Ryssland och mot individer och organisationer som stödjer Putins olagliga krig. Och det är därför vi måste sätta press på andra länder och privata företag som fortfarande gör affärer med Kreml.

Vi kan inte fortsätta som vanligt med Ryssland.

Framöver vill Europaparlamentet börja planera för fred. För Ukrainas EU-medlemskap.

Alla kandidatländer har sin egen väg att gå mot det målet men vi måste vara öppna för förhandlingar så snart som möjligt. Utsikterna till medlemskap kommer att bidra, inte bara moraliskt och symboliskt, utan även praktiskt till återuppbyggnaden av ett fritt Ukraina.

Inte bara den enorma fysiska återuppbyggnaden av Ukraina utan även landets förvaltning och rättssystem.

Det kommer att krävas hårt arbete och svåra reformer. Det kommer att krävas förändringar och djärva beslut.

Europaparlamentet och en mängd olika EU-program kan hjälpa till.

Men om vi lärt oss någonting av det gångna året är det att Ukrainas folk är bland de tappraste, motståndskraftigaste och mest imponerande exemplen på ett folk som kämpar och segrar mot alla odds. De förtjänar vårt orubbliga stöd. Vi hör ihop. Ukraina är Europa. Europa är Ukraina.


Roberta Metsola, Europaparlamentets talman


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert: