Ni gynnar Europas högerpopulister, KD

Fredrick Federley: De som vill förstöra Europa måste hållas borta från makten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ska Europa utvecklas behöver vi politiker som vill framåt. Politiker som vågar stå upp för de västeuropeiska värderingarna, där kvinnors rättigheter tas för givna och där fria medier agerar just fritt. Värderingar som står i stark kontrast till Orbáns, skriver Fredrick Federley (C)
Ska Europa utvecklas behöver vi politiker som vill framåt. Politiker som vågar stå upp för de västeuropeiska värderingarna, där kvinnors rättigheter tas för givna och där fria medier agerar just fritt. Värderingar som står i stark kontrast till Orbáns, skriver Fredrick Federley (C)

DEBATT. I februari i år gick Kristdemokraterna ut och proklamerade att den ungerske premiärministern Viktor Orbáns parti Fidesz tills vidare stängts av från det europeiska konservativa partiet EPP. Vi var flera som inte gick på den finten och nu har man till och med sett till att ge Fidesz en toppost i EU-parlamentet.

Jag hatar att säga det, men min oro verkar ha varit korrekt. Nu behöver KD klargöra, vad tycker man om högerpopulister såsom ungerska Fidesz?

I Bryssel är det inte sommarlov än. Alla EU:s topposter håller på att fördelas och röstas igenom. Det är viktigt att Europa får ett ledarskap som kan leverera på de utmaningar som unionen står inför. Det handlar framför allt att öka ambitionerna i klimatarbetet och att se till att högerpopulisterna, som vill förstöra Europa, hålls borta från makten.

Många var därför glada när man i februari fick höra att M och KD varit med och stängt av Ungerns regeringsparti Fidesz från det europeiskt konservativa partiet EPP. Fidesz och dess ledare Viktor Orbán har dragit in Ungern i en alltmer totalitär riktning.

Flera internationella institutioner kritiserar landet, som godtyckligt ändrar i grundlagen för att bättre passa regeringen och som stänger ner tidningar och universitet på politiska grunder. Saker som går på tvärs med en fungerande liberal demokrati.

Men glädjen över att Fidesz stängts av från EPP fastnar lätt i halsgropen. Jag, och flera med mig, gick inte på finten att Fidesz hamnat i frysboxen. Vi noterade att de bara stängts av symboliskt, men fick fortfarande rösta och agera som alla andra i den konservativa gruppen i EU-parlamentet.

Bara knappt fem månader efter att Kristdemokraterna slog på stora trumman om att Fidesz hade stängts av så nominerar EPP, och därigenom M och KD, Livia Jaroka från just Fidesz till EU-parlamentets vice talman. Det är ett av de tyngsta uppdragen en parlamentariker kan få. Inte bara det, den konservativa gruppen EPP arbetar också för att partiet ska få flera tunga poster som utskottsordföranden. Så mycket för att partiet stängts av.

Under EU-valrörelsen lyfte jag min oro över att KD inte verkade ta hotet från högerpopulismen på allvar. Jag undrade om man kunde lita på att KD skulle hålla gränsen mot Orbán och faktiskt jobba för att utesluta honom ur partigruppen på riktigt. Oärlig svartmålning kontrade Kristdemokraterna. När vi nu svart på vitt ser att Orbáns parti Fidesz fått ett hedersuppdrag, med hjälp av den partigrupp som sägs ha stängt ute dem, är det knäpptyst från Kristdemokraterna. Inget avståndstagande, ingen kritik mot gruppledningen.

Det är beklagligt. Ska Europa utvecklas behöver vi politiker som vill framåt. Politiker som vågar stå upp för de västeuropeiska värderingarna, där kvinnors rättigheter tas för givna och där fria medier agerar just fritt. Värderingar som står i stark kontrast till Orbáns.

Ni vet var ni har Centerpartiet i den här kampen och ni kan vara säkra på att vi röstade emot utnämningen av Fidesz politiker till vice talman. Frågan är vad KD gjorde? Hur lagom anser de att Viktor Orbán är?

Fredrick Federley, europaparlamentariker (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här

Publisert:

LÄS VIDARE