Exportrestriktionerna är livsfarliga för EU

Replik från Moderaterna om protektionism och personlig skyddsutrustning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

EU ska inte sätta igång farliga protektionistiska spiraler. Inget land kommer klara den svåra corona-pandemin på egen hand, det gör vi bara genom samarbete. Handeln är inte problemet utan lösningen, skriver Jörgen Warborn och Jessika Roswall (M).
EU ska inte sätta igång farliga protektionistiska spiraler. Inget land kommer klara den svåra corona-pandemin på egen hand, det gör vi bara genom samarbete. Handeln är inte problemet utan lösningen, skriver Jörgen Warborn och Jessika Roswall (M).

REPLIK. Trots att sjukvården i Europa är extremt beroende av varuflödet från resten av världen har EU infört möjligheten för medlemsländerna att förbjuda export av viss personlig skyddsutrustning.

Vi moderater uttryckte nyligen vår oro kring dessa restriktioner till regeringen, men handelsminister Anna Hallberg (S) gav i EU sitt stöd till att exportförbudet förlängs med en månad, visserligen med begränsad omfattning.

I sin artikel argumenterar Hallberg för att inte låta protektionister utnyttja krisen. Varför satte regeringen då inte ned foten om exporttillstånden? Rimligtvis borde även dessa omfattas av regeringens initiativ Trade for Health.

Vid första anblick kan det låta smart att försvåra exporten av handskar och munskydd, men problemet är att 90 procent av all personlig skyddsutrustning produceras utanför EU, framför allt i Asien. Europeiska exportförbud kommer därför inte att vara verkningsfulla. Snarare blir det ett problem om EU:s protektionistiska åtgärder bidrar till att andra länder gör likadant.

Det skulle innebära en livsfarlig situation i Europa om länderna vars import vi är beroende av slutar exportera till oss. Vi är inte ens nära att täcka vårt behov på egen hand.

Vi uppmanar därför regeringen att sätta stopp för samtliga exportrestriktioner för personlig skyddsutrustning. Samtidigt måste vi underlätta för företagen här hemma att skala upp och ställa om för en ökad produktion.

EU ska inte sätta igång farliga protektionistiska spiraler. Inget land kommer klara den svåra corona-pandemin på egen hand, det gör vi bara genom samarbete. Vi måste bibehålla öppna handelsflöden och en fungerande marknad även i läge av kris. Handeln är inte problemet utan lösningen.


Jörgen Warborn, vice gruppledare Europaparlamentets handelsutskott (M)
Jessika Roswall, riksdagsledamot, Andre vice ordförande EU-nämnden och Europapolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE