Vi avskyr inte Israel – vi kritiserar politiken

Slutreplik från Sören Sommelius efter kulturarbetarnas upprop

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Många israeliska judar delar vår uppfattning och våra argument, skriver Sören Sommelius, en av de 171 som undertecknade uppropet mot Eurovision i Israel i Aftonbladet.
Många israeliska judar delar vår uppfattning och våra argument, skriver Sören Sommelius, en av de 171 som undertecknade uppropet mot Eurovision i Israel i Aftonbladet.

DEBATT. ”Er avsky mot Israel ska inte stoppa Eurovisionsfinalen”, skriver Vänskapsförbundet Sverige-Israel på Aftonbladet debatt i en replik mot den tidigare artikel där 171 artister och kulturarbetare krävde att Sverige säger nej till att delta i Eurovisionsfinalen i Israel.

Men det handlar inte om avsky mot ett land utan om att vi tar avstånd från den politik som förnekar palestinierna deras grundläggande mänskliga rättigheter. De gäller den långvariga och brutala blockaden av Gaza, bosättarpolitiken på Västbanken och därtill de lagar som gjort palestinierna i Israel till andra klassens medborgare.

Många israeliska judar delar vår uppfattning och våra argument. I ett öppet brev till de deltagande kräver en rad israelisk-judiska kulturarbetare att eurovisionsfinalen flyttas från Tel Aviv.

De påminner om att tävlingen genomförs i Tel Avivs Expo Center, byggt på ruinerna av den palestinska byn al-Shaykh Muwannis, vars invånare fördrevs med våld från sina hus och aldrig tillåtits att återvända.

Och de understryker att det är orimligt att ”våra unga män och kvinnor i den israeliska armén tvingas delta i olika former av brott mot palestinierna, däribland den illegala ockupationen av Gaza”.


Sören Sommelius, en av de 171 som undertecknade uppropet mot Eurovision i Israel.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE