Utan kärnkraft är er krisinsikt inget värd, C

Replik från Moderaterna om Sveriges energiförsörjning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Tyvärr finns det inte mycket som talar för att C faktiskt ändrat uppfattning i någon av de frågor som är avgörande för att problemen med energiförsörjningen på riktigt ska lösas. Replik från Carl-Oskar Bohlin, Moderaterna.
Tyvärr finns det inte mycket som talar för att C faktiskt ändrat uppfattning i någon av de frågor som är avgörande för att problemen med energiförsörjningen på riktigt ska lösas. Replik från Carl-Oskar Bohlin, Moderaterna.

REPLIK. Det är bra att Centerpartiet påstår sig ha kommit till krisinsikt gällande energiförsörjningen.

Tyvärr finns det inte mycket som talar för att partiet faktiskt ändrat uppfattning i någon av de frågor som är avgörande för att problemen med energiförsörjningen på riktigt ska lösas.

Det är Centerpartiet som tillsammans med de andra partierna till vänster lagt ned fullt fungerande kärnkraft i Sverige. 

Det har inte bara lett till högre elpriser i framförallt södra Sverige, det har också bidragit till att Sverige behövt elda mer olja i Karlshamnsverket. Men framförallt har det gjort så att Europa är mer beroende av rysk energi än vad vi annars hade behövt vara. 

Experterna menar att Sverige till 2045 måste producera dubbelt så mycket el som vi gör i dag. Samtidigt måste elsystemet klara av att leverera el varje dag – även när det inte blåser. Därför är den planerbara elproduktionen i form av vattenkraft, kraftvärme och kärnkraft helt avgörande för att lyckas.

Menar Centern allvar med att de behövs åtgärder för att klara Sveriges elförsörjning elmarknad kan de börja med att ansluta sig till tre av Moderaternas förslag, som skapar bättre förutsättningar för kärnkraften:

  • Ändra det energipolitiska målet till att Sverige ska ha ett 100 procent fossilfritt elsystem till 2040 istället för förnybart.
  • Ge planerbara kraftslag, som kärnkraften, betalt utifrån de viktiga funktioner de har för vår elförsörjning.
  • Vidta åtgärder för att förlänga livstiden på befintliga kärnkraftsreaktorer.

Sverige behöver en ny energipolitik, som levererar stabil och billig el till både människor och företag, och som tar oss ur det ryska energiberoendet.

Nu är det upp till bevis för Centerpartiet om de menar allvar, eller om de vill fortsätta på den inslagna vägen.  
 
Carl-Oskar Bohlin, energi- och näringspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE