ÅSIKT

Jag tycker fel – och ska skrämmas till tystnad

Debattören: Dagens debattklimat bidrar till att jag och andra utsätts för hot och hat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TT
Jag hoppas att ni politiker och ni i medierna som använder en retorik som skrämmer människor, tänker er för, skriver Marielouice Strömquist.

DEBATT. Jag har fått ett brev, när jag öppnade kuvertet hittade jag ett kort meddelande: ”Vi vet var du bor. M v h. NMR”, (Nordiska Motståndsrörelsen).

Nu kan jag inte vara säker på att det var de som skickade brevet, det jag vet är att avsändaren vill att jag ska tro det. Jag funderade också på vilket budskap de ville framföra. Var de omtänksamma och ville berätta att de, om jag inte hittar hem, kan hjälpa mig, eftersom de vet var jag bor?

Eller vill de skrämma mig att vara tyst? Sluta engagera mig för asylrätten och för att Sverige ska ha en rättssäker och kompetent handläggning av asylärenden för bland annat ensamkommande? Förmodligen är det så.

I dag har vi, enligt mitt sätt att se det, ett polariserande debattklimat från företrädare för flera av riksdagspartierna. Ett debattklimat där man vill ta politiska poäng och röster inför höstens val. Ett debattklimat där man är beredd att offra olika delar av de mänskliga rättigheterna.

Detta debattklimat bidrar till att jag och flera med mig utsätts för hot, kränkande kommentarer och anklagelser i sociala medier och i andra kanaler.

Vi har exempel på medier som inte genomför faktakontroller utan underblåser detta debattklimat genom att använda uttryck som polariserar. I en kvällstidning beskrevs jag som en aktivist, något jag regerade starkt emot. Att vara aktivist är något helt annat än det jag gör.

Att vara aktivist betyder för mig att man är villig att bryta mot lagar för att förändra något, vissa tycker även att hot och våld är acceptabelt.

Det finns aktivister och extremister av olika slag, politiska och religiösa, som tycker det är ok att skrika mördare till vår statsminister och kasta sten på polisen. Hur kan det vara ok? Det är inte heller ok att kasta tårta på Jimmie Åkesson, även om han enligt min mening står för en främlingsfientlig och polariserande politik.

När man som jag, försöker värna om asylrätten och en rättssäker hantering av bland annat asylärenden så kan man bli anklagad för att stötta sexuellt ofredande. Jag skriver om detta eftersom jag alltid får såna kommentarer när jag gör inlägg i offentliga sammanhang.

Till er vill jag säga att människor begår misstag, att stötta en person betyder inte att jag tycker personens alla handlingar är ok. Det betyder inte att jag tycker att tjejer får skylla sig själva. Det finns vuxna människor som uppenbarligen tycker så och när jag sett såna kommentarer har jag ifrågasatt dem.

Det betyder inte att det är ok att bli utsatt för drev och hot som om personen är en mördare. Det är inte ok och ingen ska behöva utsättas för det, ingen. Det är inte ok att skriva till mig att jag är en afghanknullande subba, bara för att jag har valt att stötta många ensamkommande. Det är inte ok att insinuera att jag har sexuella relationer med ungdomar.

Det innebär inte att det är ok att vissa ensamkommande ofredar – men inte heller att en hel grupp utmålas som potentiella våldtäktsmän där alla svenska kvinnor är i fara.

Det är också viktigt att påpeka att sexuella ofredanden förekommer inom alla kulturer och religioner, något som tjejer, kvinnor, killar och män utsätts för varje dag.

Jag är en av alla dem som blivit utsatt – men enbart av svenska män. Det betyder inte att jag ser alla svenska män som potentiella våldtäktsmän, då skulle jag inte våga gå ut. 

Jag hoppas att ni politiker och ni i medierna som använder en retorik som skrämmer människor, tänker er för. Även om ni säger att ni värnar om människors trygghet ökar ni klyftorna. Tack och lov finns det undantag.

Att tycka och tänka det man vill, det är min och din mänskliga rättighet. Att försöka tysta någon genom att hota, kränka eller ta till våld är däremot både fegt och olagligt. 

Jag avslutar min text på samma sätt som NMR: Med vänlig hälsning.


Marielouice Strömquist, en av alla oss i civilsamhället som vägrar ge upp mänskliga rättigheter


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2018