Det är uppenbart att er politik inte fungerar, S

Replik från Moderaterna om tryggheten för landets sjuka

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Foto: isabell Hˆjman/TT / TT NYHETSBYR≈N
DEBATT

REPLIK. Socialdemokraterna talar gärna om höstens val som en folkomröstning om välfärden. Regeringen har dock fullkomligt misslyckats med välfärden.

På en mandatperiod har vårdköerna fördubblats, köerna till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) har tredubblats och färre än hälften av alla cancerpatienter får vård i tid. Detta är ett mycket dåligt bokslut för Annika Strandhäll och regeringen.

Utöver de stora problemen med växande köer har sjukskrivningarna inom vården fortsatt att stiga. Under den rödgröna regeringen har sjukfrånvaron bland landstingsanställda ökat i 19 av 21 landsting. Under alliansregeringen minskades sjukfrånvaron i 20 av 21 landsting.

Den rödgröna regeringen tog bort alliansregeringens kömiljard. De hävdade att den orsakade sjukskrivningar inom vården.

Facit efter fyra år med Socialdemokraterna visar att vårdköerna skjutit i höjden och sjukfrånvaron ökat. Det är uppenbart att regeringens politik inte fungerar. Vi vill istället återinföra en förstärkt kömiljard på tre miljarder för att korta vårdköerna.

Medarbetarna i vården måste bli fler. Under nästa mandatperiod avsätter vi moderater 10 miljarder per år i konkreta satsningar till landsting och kommuner för att de bland annat ska kunna anställa fler medarbetare i välfärden.

Den som är sjuk behöver mer trygghet, inte mindre. Då kan vi inte ha långa vårdköer som innebär att patienter inte får vård i tid.

Den förra alliansregeringen halverade vårdköerna. Det vill vi göra igen. Därför behövs en ny regering.

Camilla Waltersson Grönvall (M), socialpolitisk talesperson


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE

REPLIK. Du borde skämmas för regeringens politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Vårdpolitik

Vård & omsorg

Camilla Waltersson Grönvall

Annika Strandhäll

Arbetsmarknad