ÅSIKT

Släck lampan – och ställ politiska krav

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Grön Ungdom: Bara ”släcktivism” räddar inte klimatet

Foto: Firandet av Earth hour i Berlin 2012.

I morgon är det Earth Hour, en global klimataktion där många släcker lampan under en timme för att visa sitt engagemang i klimatfrågan. Det är roligt och en bra symbolhandling, men när vi tänder igen måste kampen för klimatet ske på en politisk nivå. ”Släcktivism” räcker inte.

Det är många som är engagerade i klimatfrågan. Vissa släcker lampan, andra källsorterar nitiskt, eller försöker ta en extra kort dusch. Många har ändrat på sina matvanor till förmån för klimatet. Allt detta är bra, men individuella livsstilsförändringar räcker inte. Vi måste se att när det kommer till det enorma gemensamma problem som klimatfrågan är krävs också gemensamma lösningar.

De flesta vet att klimatet är på väg att fullständigt spåra ur. I dagens takt når Sverige utsläppsmålen 150 år för sent, och våra utsläpp leder till torka, översvämningar, svält, konflikter och naturkatastrofer. Det händer inte i framtiden, utan nu.

I förra veckan kunde vi se cyklonen Pam driva tiotusentals människor från sina hem i Vanuatu. Det är de fattigaste delarna av världen som drabbas hårdast av klimatförändringar, men även här i Sverige har vi förra sommaren sett effekterna genom bränder och översvämningar.

Det är många i Sverige som vill minska sina utsläpp men de kämpar i motvind. Vi har ett system som premierar utsläppare genom att göra det billigt att släppa ut och dyrt att välja det klimatsmarta alternativet.

Vi vill göra tvärt om och istället gynna det som inte släpper ut. Med koldioxidskatter, trängselskatter i städerna och en koldioxidskatt på flyg kan vi satsa på att bygga ut och sänka priset på kollektivtrafik, göra det lättare att energieffektivisera sitt hus och ha råd med klimatsmarta livsmedel. 

I dag har vi ett samhälle som straffar den som inte vill släppa ut genom att göra det dyrare, och sedan skuldbelägger den som inte lyckas släcka lampan eller sopsortera varje pryl. Att vara klimatvänlig borde vara det enklaste, roligaste och billigaste. Därför skapar vi nu kampanjsidan slacktivism.se för att visa att oavsett om du släcker i morgon eller inte så är det viktigaste att engagera sig politiskt eller att åtminstone kräva politiska lösningar på våra gemensamma utmaningar.

Att släcka lampan 20.30-21.30 i morgon är en fin symbolhandling för att sätta press på politikerna, men släcktivism räcker inte. Vi släcker lampan på lördag – men kämpar för en rättvisare klimatpolitik varje dag.

Lorentz Tovatt,

språkrör Grön Ungdom

Hanna Lidström,

klimatpolitisk talesperson Grön Ungdom

ARTIKELN HANDLAR OM