Kom hit och berätta vad ni tycker!

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

REPLIK från UR om ”Geografens testamente”

Ami Malmros, Utbildningsradion.
Ami Malmros, Utbildningsradion.

Det är fantastiskt att ni i klass 5A och 5B från Edboskolan driver en sådan intensiv kamp för vår serie ”Geografens testamente”. Det visar att ni tycker om det vi gör. Och att det vi producerar är viktigt och behövs. Vi satsar mycket på ett brett utbud för barn och unga. Och en stor del av det görs för er som går i årskurs 5.

Det är era, elevernas, behov vi utgår från när vi skapar våra serier för tv och radio. Vi pratar med elever och lärare. Vi undersöker vad som redan finns och vilka program som behövs. Sen producerar vi program inom en rad olika ämnen.

Som ni skriver är film och radio som gjort för att stärka förståelse. Berättelsen, rörliga bilder och ljud hjälper till att väcka motivationen och ökar möjligheten att lära. Självklart ska det också vara roligt och spännande. Det är därför vi gör program som ”Geografens testamente” och mängder av andra program för just er. Till exempel ”Retorikmatchen”, ett tävlingsprogram som vi gör varje år för att ge barn de verktyg de behöver för att ta plats och tala för sin sak – en förmåga som ni verkligen har. 

Den serie som ni nu kämpar för, ”Geografens testamente” om Europas geografi, är inte hotad av nedläggning eller nedlagd. Det som har hänt är att vi under 2015 inte kommer kunna producera en fortsättning av serien. Det beror på att det kostar mycket att göra bra tv-serier, särskilt när det gäller en serie som kräver många resor i hela Europa. Vi tycker också väldigt mycket om ”Geografens testamente”, men måste just nu lägga resurser på andra serier som också behövs.

Ni riktar sökarljuset på något som är kärnan i en demokrati: att allas röster ska vara lika mycket värda. För oss på UR är era åsikter extremt betydelsefulla. Så jag skulle vilja be er om en sak. Kom hit till UR, titta på våra program som är under utveckling och berätta vad ni tycker. Var med och påverka. Ni gör hela skillnaden. Mejla mig på ami.malmros@ur.se eller ring mig. Jag ser fram emot att träffa er!

Ami Malmros

programchef för UR:s barn- och ungdomsredaktion

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN