Öppet för valfläsk och populism

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det var nog många som drog en lättnadens suck när SCB:s undersökning kom. Mona Sahlin leder fortfarande det största partiet, även om det är allt mer hårfint. De rödgröna är fortfarande rejält större än de borgerliga. Sören Holmberg, valforskaren som sa att borgarna ”var rökta” i detta val andas nog också ut.

Hade de blå lett hade han ju fått lite att förklara. Även Göran Hägglund lär väl pusta ut. Partiet är hyfsat över fyra procent och blir inte självklart syndabocken vid en borgerlig valförlust. Och alla de som inte tillhör de 3,9 procent som vill rösta på Sverigedemokraterna kan kortsiktigt också pusta ut. De har en liten, om än alldeles för liten, bit kvar.

Men det tydligaste, förutom alla lättade suckar, är att det blir Miljöpartiet som blir partiet som avgör det här valet. De har mer än fördubblats sedan förra valet, och är nu tredje största parti och lämnar de små partiernas skara. Deras valframgång kan ensam säkra en rödgrön seger. Att det partiet dessutom är i stort sett det enda partiet på vänsterkanten som kan dra till sig borgerliga väljare, visar hur viktigt det har blivit. Centerpartister, moderater och folkpartister, kan alla tänka sig Miljöpartiet, men få av dem Socialdemokraterna, och ingen Vänsterpartiet. Detta måste de rödgröna fatta och utnyttja. Kör fram Maria Wetterstrand hela vägen. Hoppas hennes familj står ut, men hon har mycket jobb de närmaste tre månaderna!

Men usch vad mycket patetiska fyra-femprocentspartier vi ser ut att få. Det förvarnar om allsköns valfläsk, flört med mittväljare och populism.

Ursula Berge
vänsterdebattör

Publicerad: