Debatt

Tv-chefer struntar i de äldre tittarna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

10 tv-profiler: Vi pensionärer har rätt att ställa krav på innehållet

DEBATT. Man kan naturligtvis kalla det för tv:s programpolitik. Men man kan också säga att det handlar om människosyn. Lite äldre människor är för gamla och vingliga, inget att bry sig om.

Troligen handlar det om det senare. Och då är det illa.

Vi var några pensionerade tv-reportrar som talade om utvecklingen av tv. Och av tv-publiken. Den krymper nämligen. Dom yngre är på nätet eller med näsan i sina mobiltelefoner, kvar framför tv:n sitter i allt högre grad de lite äldre.

Konstigt då, sa vi, att man inte gör några program för de lite äldre. Vi är snart två miljoner pensionärer. Lägg till dem som fyllt 55-60 – och det blir ännu fler. Snart är det en tredjedel av befolkningen, säger Pensionsmyndigheten.

Och så skissade vi sånt som vore kul att göra program om. Det blev snabbt en lång lista över ämnen som inte alls behandlas i tv, annat än möjligen i något nyhetsinslag. Senior-tv gjort av pensionärerna själva. Låt oss presentera idén för tv-kanalerna, sa vi.

Fast då måste vi ha en redaktion så vi ringde till gamla kollegor. På kort tid hade vi 15 namn. Att vara pensionär numera är nämligen inte att vara gammal. Dessutom var det här människor som en äldre tv-publik redan hade en relation till. Alla väl meriterade.

Innan vi gick till tv-kanalerna satte vi samman en lista över vad vi tänkt oss. Listan blev lång – här är tre exempel:

”Klara dig på det här du, riksdagspolitiker!”. Vi ber en politiker leva en vecka på vad en fattigpensionär får.

”Mormor - hur är ditt sexliv?” En känslig fråga, men ett intimt liv finns ju även på ålderns dar.

”Jäkt, jäktigare, hemtjänst”. Vi försöker hålla jämna steg med hemtjänstpersonalen - och letar efter något ställe där man inte jäktar så hemskt.

Vi tog med oss listan till SVT. Efter några dagar svarade de: "Nej tack. Då måste vi ju kasta ut någon annan serie."

Vi gick till TV 4 – och de tyckte det var en utmärkt idé! Nu var vi på kommersiell mark, så det behövdes pengar. Vi kontaktade PRO och SPF och blev snabbt lovade en stor penningpåse om det blev tv. Utan villkor. Och de hade kontakter med företag och organisationer som säkert ville köpa reklam.

Uppmuntrade av detta gjorde vi ett eget provprogram som vi bekostade själva. Vi pratade om demens. Vi gick till teatern och intervjuade Inga Landgré och Jan Malmsjö. Båda är över 80 och arbetar fortfarande, utan problem.

Sen intervjuade vi hjärnforskare som tipsade om hur man skall gymnastisera hjärnan.

Nu var det upp till TV 4.

Då inträdde en för oss okänd storhet från tv-direktörernas korridor och sa: Ska vi sända en hel serie om blöjor?

Vi skickade då upp den detaljerade listan över idéer. Där fanns inget om blöjor.

Reaktionen från direktörskorridoren: Har de inget roligare?

Vad menar han? Let's dance – med rollator?

Så vi gick tillbaka till SVT – och fick följande svar: Nej tack. Vi prioriterar unga vuxna, småbarnsföräldrar och skolbarnsföräldrar. Pensionärerna har vi ändå!

Alltså: de gamla skiter vi i.

Det här handlar inte om att vi ska få jobba på gamla dagar, vi har pension. Det handlar om tv-direktörernas människosyn. Det faktum att snart pensionerade Claes Elfsberg får göra några program om 40-talister, ”Köttberget checkar ut”, ändrar ingenting. Att han tvångspensioneras säger mer om hur man ser på erfarenhet och kunskap.

Vi har skrivit detta för att ni, som sitter där framför tv:n, har rätt att ställa krav på innehållet. Ni har ju faktiskt betalt det, antingen via tv-licensen eller varenda gång ni köper något. Det går till reklamen, som i sin tur betalar programmen.

En av oss sa: Jag tror tv-direktörerna tycker: Äldre människor luktar illa för de har kissat på sig, de är dementa och har redan glömt vad du sa! Ska vi göra tv för dem?

Bo Holmström (text)

Siewert Öholm

Annika Hagström

Pia Brandelius

Håkan Nilsson

Ken Olofsson

Ann Lindgren

Lennart Winblad

Tönu Nilsson

Malena Ivarsson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Claes Elfsberg

TV4

SVT, Sveriges Television

Senior