ÅSIKT

Jag är trött på att inte respekteras

Foto: INGRID SWEDE PRODUCTIONS
KÄNNER SIG UTSTÖTT De smällar som känns mest i porrbranschen kommer från hur man blir nedvärderad och utstött av samhället i sitt eget land, skriver porraktrisen Ingrid Swede.
DEBATT

Debatten för kravmärkt porr har bland annat handlat om att rensa bort den porr som anses kvinnoförnedrande och förbättra arbetssituationen för porrskådisar. Men:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

– Inget gör mig mer irriterad än när vilsna amatörer debatterar porren. Är det något vi ska kravmärka är det samhällets syn på oss porrskådisar, skriver Ingrid Swede, porrstjärna.

Inget gör mig mer irriterad och förbannad än när några vilsna amatörer för en debatt om den bransch jag är verksam i.

Ni spyr ut era personliga åsikter om någonting ni inte har någon som helst praktisk erfarenhet från. Vi porraktriser jämställs med döda köttstycken eller 37-gradiga multifunktionella spermabehållare. I bästa fall ser ni oss som svaga samhällsoffer som tragiskt utnyttjas sexuellt medan vi skrapar ihop pengar till knark.

Hur förnedrande är inte era uttalanden mot oss kvinnor och män som tycker om vad vi gör och arbetar seriöst inom denna bransch?

Det diskuteras här om att införa kravmärkt porr. Men varför inte börja med att kravmärka det svenska samhällets syn på porrskådespelare? Det räcker med att ta bron över till Köpenhamn så bemöts man på ett mycket mer respektfullt sätt. Jag kan tala om för er att de smällar som känts mest under de år jag varit i porrbranschen kommer från hur man blir nedvärderad och utstött av samhället i sitt eget land. Tack och lov att det finns andra nationer som har en annan syn på vårt yrke.

Jag har personligen medverkat som modell i ett 70-tal filmer runt om i världen för olika produktionsbolag. Under de åren har jag aldrig blivit nerdrogad eller utsatt för något som helst tvång eller hot.

Givetvis finns det människor som inte borde få existera inom porrfilmsbranschen, det förnekar jag inte.

Som egen producent i dag vill jag poängtera att inom den seriösa och lagliga porrfilmsproduktionen finns det i dag flera krav som måste uppfyllas.

Här är några av dem:

Alla medverkande modeller måste uppvisa dubbla legitimationer som styrker att de fyllt 18 år.

Ett läkarintyg som inte är äldre än 14 dagar måste bifogas som bevis för att de inte har hiv.

Ett fyrsidigt publiceringstillstånd på två olika språk skall undertecknas där de medverkande bland annat intygar att de befinner sig i psykiskt och fysiskt välbefinnande. De försäkrar produktionsbolaget att de inte missbrukar vare sig alkohol eller droger. Och allt under inspelningen sker av egen fri vilja.

Med andra ord är produktionssidan redan kravmärkt när det gäller vilka som får lov att medverka i porrfilm. Men nu kommer vi till den stora frågan: Ska även innehållet i lagliga produktioner få lov att kravmärkas? Är vi då inte inne på den personliga integriteten?

Vem skall få bestämma hur många kukar eller fittor jag får lov att leka med på samma gång?

Och vilka positioner får man som kvinna inta när man vill bada i sperma från flera män samtidigt, utan att det skall anses som moraliskt dålig porr?

Försök att förstå en gång för alla att vi människor alltid kommer att tycka och tänka olika. Det gäller även det sexuella.

För att kunna förändra något måste man lära sig att samarbeta med de aktiva som är villiga att hjälpa, och inte vara så snabba med att döma och förnedra. Då finns det hopp för oss alla.

Ingrid Swede (Porrfilmsproducent och porraktris)