Perssons rappa svar: "Jag tänker ta mitt ansvar"

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Rapparen Timbuktu skrev ett brev till Göran Persson.

Nu har Göran svarat - i rapform. Här är hela statsministerns rap.

Den här texten är ett svarsbrev / utformat för att du ska kunna följa mina tankar och steg/ För att du skall kunna greppa kontexten har jag bett en medarbetare att skriva om texten / Det kanske rimmar bättre med din takt och dina toner / När jag skriver själv blir det allt för likt propositioner / Härmed offentliggör jag min ställning i sakerna / Nu till hakarna.

Du rappar om att fler våldsbrott begås med vapen / Det är sant att många vapen används i brott / Att ändra på detta borde falla på varje människas lott / Vaket ser jag på saken / vapen ska med insikt, kunskap och rättvisa bekämpas/ Och lagar ska självfallet tillämpas / Mycket görs / men vi måste tänka kallt och göra allt.

Du rappar om det "globala panoramat" / Om svält, stora bolag och terrordramat / Vi vänder blicken mot det globala / Här kan vi med samma tunga tala / Alla folks frihet är hela världens fred/ Om fred och frihet kommer arbetarrörelsen aldrig ge vika / Endast tillsammans kan samhällen byggas där vi kan leva som jämlika / EU är en del av världen och tryggar fred / Därför tror jag på EU och i euron vill jag vara med / Chansen att nå en rättvis värld får vi inte försaka / Alla, även företagen, måste ta sitt ansvar - det är min moralkaka.

Du rappar om den "ondskefulle presidenten av USA" / Herr Timbuktu, här måste du dig besinna / I grunden är ingen ond, varken man eller kvinna! / Jag har träffat Bush och det var intressant / Men våra åsikter skiljer sig ofta markant / han gör nog det som är bäst för USA / Det är ju därför jag euron vill ha / Europa måste vara starkt för att skapa balans / Då kan vi inte ha valutor i dissonans/ Att "hänga på" och diskutera är bra om alla gör/ Men inte bara för att det är mäktigt / Utan för att detta är frågor som berör.

Du rappar att jag är ledaren som skall leda rätt / Ja, jag är vald till denna position men det är tillsammans vi formar vår nation / Många vägar leder fel och snett, tillsammans kan vi hitta rätt / Jag har plockat upp telefonen och ringt mina fredssamtal/ Jag har sagt det varje dag: / Låt FN sköta fredens sak i Irak / Jag har gått emot strömmen och det är jobbigt ibland/ Nu är det samarbetets och tålamodets väg som gäller för att saker ska bli rätt igen, min vän.

Du skriver att Sverige är tolerant / Och att jag skall sluta tracka de som röker holk ibland / Sverige är tolerant / Ja, det är sant / Och det har jag sagt till George ibland / Som representant av folket, man / Men jag tänker aldrig sluta tracka dem som röker holk / Allt för många föräldrar jag mött / har förlorat ett barn / i narkotikans garn / Du vet säkert också / Även du har väl sett / Människor som i livet hamnat snett / Dissa inte dem som tagit klivet ur missbrukarhelvetet / Och inte heller andra som vet.

Du skriver att det går rykten om vår välfärds slut/ men slumpen avgör inte hur det kommer att se ut / Det är trots allt du och jag och svenska folket som bestämmer hur vi ska ta våra kliv / för att vi ska få goda och trygga liv / Enighet ger styrka! / Jag är kanske ledare / men vi går tillsammans i ledet / Demokratin är vi själva - vår alldeles egna kyrka.

Du skriver om misstro mot makthavare och om kärlek till livet / Jag älskar också livet / det är därför jag skriver till dig / Vi lever på samma klot och måste komma överens / Jag tar till mig ditt råd och tänker extra noga - ingen mer kommunikation på död frekvens / jag tänker ta mitt ansvar och du får ta ditt / jag snackar med dem jag känner och ser / Men jag når inte alla / tillsammans når vi fler / Därför måste du fortsätta spela och sjunga / jag tar de gamla / du tar de unga.

Du undrar om jag vill snacka / ja, jag pratar gärna med dig! / Du är mer än välkommen till Björkvik att hänga en stund med mig / bara säg.

Lyssna på Perssons rap

Hälsningar Göran Persson (Ursprungligen publicerad i Tidningen Frihet)

Publicerad: