Ris och ros om Aftonbladets nya kommentarsregler

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jan Helin: ”Om man vill hålla sina åsikter hemliga är det en god idé att inte delta i en debatt”

Inom några veckor förändrar Aftonbladet systemet för läsarkommenterar.

I dagens Debatt Live svarade chefredaktören Jan Helin på frågor om de nya reglerna.

”Hot och hat får näring av anonymitet i offentligheten”, skrev han i chatten.

Näthatet på Aftonbladet ska stoppas helt. Därför har Aftonbladet nu valt att skärpa reglerna för läsarkommentarer.

Det har hittills gått att skriva anonymt, men om några veckor ändras kraven och man måste logga in med sin Facebookidentitet för att kunna kommentera.

I dagens Debatt Live svarade Jan Helin på många läsares frågor om de nya reglerna – och varför de måste införas. Och läsarna gav Aftonbladet både ris och ros.

Här följer ett utdrag ur chatten:
Vanessa Söder:

Jag tycker att det är en ypperlig idé. Den enda invändning jag har är att det kan underlätta åsiktsregistrering (inte av AB då, men av andra potentiellt intresserade). Jag tänker på valhemligheten t.ex. Hur tänker ni kring det?

”Om man vill hålla sina åsikter hemliga är det en god idé att inte delta i en debatt. Jag tror också det är en god idé att fundera kring varför man inte kan stå för sina åsikter.”
Guldpojken:

Ni säger att man ska stå för sin åsikt, det tycker jag också man ska göra. Men samtidigt har ni piskat upp en stämning mot folk som är för SD som gör att man blir kallad rasist, främlingsfientlig och så vidare. Detta har jag personligen blivit drabbad av. Är det då en vettig idé att man måste vara öppen med sitt namn så att hoten/våldet fortsätter?

”Jag håller inte med dig om att vi piskat upp någon sådan stämning. Det är sant att jag är bekymrad över vad Sverigedemokraternas politik leder till vad gäller människorvärde. Men jag har vid flera tillfällen publicerat debattinlägg av Sverigedemokrater. Min uppfattning är att hot och hatstämningar trivs dåligt i öppna forum där människor står för sina åsikter. Hot och hat får näring av anonymitet i offentligheten.”
Erik Forsgren:

Ni skickar bara problemet vidare, tar typ två minuter att skapa en anonym facebookprofil..

”Det är sant att vi inte med facebook får ett vattentätt system. Men vi diskuterar just nu med facebook om att förbättra funktionen med läsarkommentarer. Bland annat för att undvika fejkade profiler. Men se det som en möjllighet att få en byline i Aftonbladet istället!”
Bullemupp:

Hur gör ni med oss som inte vill använda Facebook? kommer vi få nåt alternativ för att få kommentera. typ genom tjänsten eller på annat sätt?

”Vi har inte nått fram till den perfekta lösningen i och med detta och kommer därför att fortsätta att utveckla vår kommentarsfunktion. Vi kommer att göra det tillsammans med den norska tidningen VG under hösten. Min förhoppning är att det arbetet så snart som möjligt leder fram till att vi hittar en lösning som passar också dig. kan definitivt vara en lösning.”
Läs hela chatten här.

Publisert: