Snön är lömsk och hundpissgul

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Gunvor Sand Edwall avskyr snön så mycket att hon startat en hatklubb: ”Snön är ful och sprider dödens kalla ljus”.

Vintern är ett helvete. Det är nog ingen slump att vinter heter inverno och helvete inferno på italienska. Kylan är ett helvete. Mörkret är ett helvete. Och snön är ett helvete. Det är den mest överreklamerade och onödiga materia som finns! För att ge förra årets vedervärdiga vinter någon som helst mening, hoppades jag att den åtminstone skulle gå hårt åt fästingarna. Vad hände? De överlevde trots kylan. Varför? Jo, för att den förbannade snön skyddade de äckliga, små krypen. Och jag fick borrelia.

Snö är fult. I bästa fall är den vit, för det mesta brungråmoddig och hundpissgul. Död. Kall.Sällan sådär vykortsvacker, som snöälskarna hävdar. Och i så fall bara sedd från ett fönster inne i värmen. Många hävdar att snön lyser upp den annars så mörka vintern, och det kan jag naturligtvis inte förneka, men vad är det för ljus som snön sprider? Varmt och livgivande? Knappast! Nej, det är ett dödens kalla ljus – spöklikt och kusligt.

Snö är besvärligt . Måste skottas, plogas och forslas bort. Annars blir det att pulsa, snubbla och halka. Halkar gör man ändå, då blir snön dessutom farlig liksom den blir av illasinnade snömassor och istappar på taken. Snö urartar snabbt till ett samhällsekonomiskt – för att inte säga rent samhällsfarligt – problem med förödande konsekvenser som skenande uppvärmningskostnader, tågförseningar, trafikolyckor, benbrott, depression, alkoholism, förlorad arbetstid och tak som rasar.

Och det där med att snö är kul – vad är det för skitsnack? Vintersport och vinterlek leder snabbt till att man börjar frysa, får snö innanför vantarna eller halsduken eller blir kissnödig – med utdragen avklädningsprocess som följd. Sen är det inte så lockande att gå ut igen.

Snön är dessutom lömsk till sin personlighet med sin grundläggande inställning till problem: Göm dem! Glöm dem! Det som inte syns, finns inte!

Du kan aldrig lita på snö. Du vet aldrig vad den döljer. Och rätt som det är, har den bara försvunnit och ingen vet vart!

Gunvor Sand Edwall

Publisert: