ÅSIKT

På min fina gata stjäls inga barn

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

Katrin Zytomierska: Låt oss inte påverkas av världens mest skruvade land

Foto: BINGO RIMÉR
Katrin Zytomierska bor på Sveriges ”Wisteria Lane”.

I Amerika är folk upprörda över att en svensk mamma lämnat sin ettåring i en vagn utanför en restaurang. Det säger mycket om den amerikanska mentaliteten och inställningen tycker jag.

I USA verkar det bo farliga barnrövare och hemska kidnappare och folk verkar livrädda för sin miljö.

I Sverige har vi inte samma inställning. I Sverige litar vi på vår omgivning och går inte runt och tror att folk ska slita våra ungar ifrån oss.

Jag lämnar ofta min son Ringo i vagnen på gatan när jag går in för att göra snabba ärenden.

Framför allt gör jag det om han sover i vagnen. Då vill jag inte väcka honom genom att dra upp honom uppför trappsteg och sen låta honom svettas i en lokal. Jag lämnar honom precis utanför fönstret så att jag ser honom hela tiden.

För mig faller det här sig helt naturligt och jag har aldrig funderat över att jag på något sätt skulle göra något dumt eller opassande. Tills en dag då jag gick in på Tösses på Karlavägen i Stockholm för att köpa en caffe latte att ta med mig på min promenad. Ringo sov och jag tog en kölapp för att sen invänta min tur. Hela tiden såg jag Ringo genom fönsterrutan och dessutom var dörren uppställd på grund av värmen.

Plötsligt stormar en kvinna i sextioårsåldern in i fiket. ”Vems är barnet utanför i vagnen?!”, ropar hon med en upprörd röst. ”Det är mitt!”, dyker jag på henne och tror naturligtvis att något har hänt. ”Du får inte lämna ditt barn ensamt så där. Du kan bli av med det”, säger hon och jag ser på henne med en så otrevlig min jag bara kan.

 Jag har lust att säga ”håll käften och sköt ditt liv så sköter jag mitt. Jag skiter i dina åsikter om hur jag lämnar mitt barn eller inte”.

Där har vi en sån där som borde bo i USA och oja sig med resten av folket.

En sån där ängslig människa som misstror alla och som kontrollerar att dörren är låst minst tre gånger innan hon går och lägger sig.

Men sluta. Kan folk sluta vara paranoida och välja andra länder som förebilder.

Det finns en massa länder – Australien, Thailand, Bali för att ta några exempel – där folk låter sina ungar springa fritt och inte en jävel har en inställning om att någon ska ta dom med sig.

Varför ska vi låta oss bli påverkade av USA, världens mest skruvade land? Kom igen. Kan vi inte sträva efter att skapa ett land där vi litar på varandra och vill varandra väl i stället för att gå runt och misstro varandra och tro att någon ska stjäla våra barn. Det tycker jag.

Lätt för mig att säga. Jag bor på Östermalm. Östermalm är den fina delen i Stockholm, där folk har det gott ställt och är helt ointresserade av andras barn, de är till och med äcklade av dem.

I min stadsdel finns det inga ”farliga” människor som har intresse av andras barn eller jävulskap. På Östermalm är man helt trygg och allt är väldigt trevligt. Tänk er Wisteria Lane i ”Desperate Housewives”, där folk ler mot varandra och säger ”how do you do”.  Det är min stadsdel, det. Inget bråk och inga bortrövade barn.

För USA är det här film, för oss är det livet. Men det räcker med att jag förflyttar mig ett par kilometer åt något håll så börjar folk genast säga till mig att jag måste låsa fast min barnvagn annars är den inte kvar när jag kommer tillbaka, att jag absolut inte kan lämna vagnen på gatan och så vidare.

Det är trist att det är så här tycker jag. Det är trist att folk inte kan låta varandra vara och leva sina egna liv.

Men jag antar att det är en klassfråga. Har man gott om pengar, egna ungar och är nöjd med sitt liv så har man inget intresse av att sno något från någon annan.

Saknar man allt så blir man en farlig typ som vill förstöra. Tyvärr finns det allt för många såna i USA.

Katrin Zytomierska