Publicerad:
Uppdaterad:

"Helikoptrar sköt dånande automatsalvor"

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Fredsaktivisterna Ida Fastén och Erik Algers har flyttat in hos var sin palestinsk familj i flyktinglägren Aida och Deheishe utanför Betlehem på Västbanken.

De är en del i den internationella fredsaktionen ISM, International Solidarity Movement.

Totalt är de cirka 80 aktivister från USA, Japan, Storbritannien, Irland, Frankrike, Italien, Schweiz, Sverige och Tyskland. De är på plats för att vara vittnen och stoppa övergrepp från israeliska soldater.

Aftonbladet Debatt publicerar denna vecka dagliga rapporter av Ida Fastén och Erik Algers.

Sent i går kväll lämnade de denna rapport:

BETLEHEM. Morgonen började med tung beskjutning. Det kändes obehagligt. Apachehelikoptrar sköt dånande automatsalvor. Vi var rädda, familjen var rädda.

Ett barn som var med vid frukosten satt och grät och ritade i sitt färgläggningsblock.

Vi tänkte att nu kommer de emot oss. Vi pratade om hur vi skulle göra om soldaterna tränger in och tvingar oss ur huset.

Senare skulle det visa sig att de vi hört var inledningen till ett angrepp på Betlehem.

Vid Star hotel i Betlehem spärrade israeliska stridsvagnar entrén för aktivisterna. En fotograf som filmade från hotellet blev skadad, ambulansen fick inte komma genom stridsvagnsblockeringen.

Han klarade sig, men vi hörde om andra personer som förblött under dagen för att ambulanser inte fick komma fram.

En gravid kvinna tvingades föda vid en vägspärr mellan Betsahour och Betlehem. Barnet dog. Kanske hade det blivit missfall ändå, men det lär inte ha hjälpt att hon inte fick komma igenom spärren till sjukhus.

I dag genomförde vi inte någon utåtriktad aktion. Det blev hektiskt ändå med att hålla koll på alla kollegor i Ramallah och Betlehemområdet och försöka få uppgifter av olika slag bekräftade. Tidigare under påsken har israelerna inte gått in på djupet i Betlehem. Det gjorde de i dag.

Vi är avspärrade, inspärrade och har ingen rörelsefrihet. En präst och en nunna sköts vid stora torget i Betlehem, nära kyrkan som är byggd på Jesus födelseplats.

Läget kompliceras av att ju mer saker som händer som behöver berättas - ju sämre möjligheter får vi att göra det.

Elen och telefon är bruten till lägret. Vi har bara en enda lina och måste hushålla med batterier till mobiltelefoner.

I lägret Deheishe kände vi lukten av rök från bombräderna under eftermiddagen. Det förekom strider mellan israeliska stridsvagnar och palestinska motståndsmän på gatorna.

Vi är oroliga för att Sharon vill ha bort utlänningar och media. Övergrepp och krigsförbrytelse kan då inträffa i en helt annan omfattning.

När Sharon aktivt verkar för att få bort vittnen känns det extra nödvändigt för oss att stanna kvar.

På kvällen gick jag och mannen i huset runt och tittade på lägenheten.

Israelerna har trängt in här förut. De har satt in nya fönster nu, men revorna från granatsplittret i gardinerna är kvar.

Israelerna har tidigare beskjutit flyktinglägret med attackhelikoptrar och sprängt tunnlar genom husen för att slippa röra sig i de trånga gränderna.

Mot kvällen hör vi inte så mycket skottlossning, men kanske har man vant sig. Vi ser effekterna på barnen. Det är inte hälsosamt för psyket att leva under sådana här förhållanden med ständig skräck för intrång, bombningar, beskjutningar och allmän terror under så långt tid.

Officiellt sägs detta vara ett krig mot terrorism. I verkligheten är det något annat. Den eventuella effekten av hittade vapen och massgripanden av palestinska män som man utan bevis kollektivt misstänker vara terrorister är så otroligt marginell i förhållande till den terror de israeliska soldaterna utsätter de civila för och framförallt i förhållande till det hat de skapar.

Det Sharon kallar krig mot terrorism är i själva verket något som skapar terrorism.

Ida Fastén , Erik Algers

Publicerad:
Publicerad: