Fortsatt importstopp hemma hos mig

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Upprört sa jag till min sexåring i köket i går morse att nu ska vi aldrig mer köpa fläskkött från Danmark! Jag menar det, aldrig! Nyheten på Ekot om de plågade och slagna grisarna från Danmark blev för mycket för mig. Lovisa blev lite orolig. ”Får jag inga mer revbensspjäll”, frågade hon förskräckt. Självklart, sa jag, från lyckliga grisar i Sverige.

Nu blir det emellertid ingen större förändring i vårt hem, för jag köper aldrig danskt kött. Har varit misstänksam mot deras uppfödning länge. Danmark har storskalig köttproduktion och i sådana gigantiska industrier mister djuren sin status att vara en levande varelse. Så de brutala uppfödarna som uttalade sig och bara fnös föraktfullt om att här tjänar vi pengar, vi kliar inte grisar bakom öronen, blev en bekräftelse på mycket jag tänkt och trott om Danmarks köttproduktion.

Jag noterar att de danska köttproducenterna går till motangrepp. De säger att Dagens Eko inte kan språket och har översatt bönderna fel, de hänvisar till sin lagstiftning om djurskydd och efterlyser en mer nyanserad diskussion. Jag säger däremot tack till Ekot eftersom deras granskning har dragit igång en absolut nödvändig diskussion. Förhoppningsvis blir det stramare regler och tuffare villkor för storskaliga industrier som tjänar pengar på djur.

Läs Lotta Grönings blogg

Lotta Gröning

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN