Ditt parti har en skuld som du blundar för

CUF svarar Benjamin Dousa om de ensamkommande

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Mitt råd till Benjamin Dousa är att fundera på Moderaternas skuld i att dessa människor hamnat i kläm, skriver Magnus Ek.
Mitt råd till Benjamin Dousa är att fundera på Moderaternas skuld i att dessa människor hamnat i kläm, skriver Magnus Ek.

REPLIK. Frågan om ensamkommande är komplicerad, med svårtolkade regelverk som har förändrats under processens gång. För MUF-ledaren Benjamin Dousa verkar det dock vara solklart hur man ska agera. Enligt honom står Centerpartiet för en ”skenhelighet” genom att stödja regeringens förslag.

Låt mig därför förklara varför jag är stolt över att min partiledare igår meddelade att vi röstar ja.

I grunden handlar det om tusentals unga människor som sökte sig till Sverige för att skapa sig ett bättre liv. När de kom hit, de som var under 18 år, var lagstiftningen betydligt mer generös. Då fanns bland annat möjligheten att få stanna med stöd av ”särskilt ömmande skäl”.

Faktum är att de flesta skulle ha fått stanna om de deras ansökningar hade behandlats enligt de regler som gällde när de kom till Sverige. Det låter ju rimligt och rättvist, att de regler som gäller när man kommer – de regler som förmodligen ligger till grund för det stora beslutet att göra den långa resan till Sverige – också ska gälla när asylärendet behandlas.

Men så blev det inte. På grund av Migrationsverkets extremt långa handläggningstider hann många fylla 18, samtidigt som regeringen med M och SD:s stöd ändrade regelverket.

Under denna flera år långa process har förstås dessa människor hunnit rota sig i Sverige. De går i skolan, har en bostad, fått nya vänner, kanske hittat kärleken. De har ett liv, helt enkelt, här i Sverige. Ett liv som riskerar att ryckas upp för att Migrationsverket har långa handläggningstider och för att Sveriges regering oväntat kovänder i flyktingpolitiken.

Är det rättvist? Vi tycker inte det. Därför vill vi ge de ensamkommande som var minderåriga när de kom en ny chans. Det som regeringen lägger fram är ett dåligt genomarbetat förslag, med all rätta kritiserat av bland annat lagrådet.

Men nu är det detta förslag som ligger på riksdagens bord. Där har Centerpartiet gjort bedömningen att de humanitära och medmänskliga konsekvenserna skulle bli för stora om lagen stoppades.

Det är ett ställningstagande som jag som centerpartist är stolt över. Benjamin Dousa nämner inte dessa mänskliga aspekter eller det osäkra säkerhetsläget i Afghanistan med ett enda ord i sin artikel. Inte en enda passus ägnar han åt det faktum att mitt i den politiska korselden står tusentals unga, utsatta människor som riskerar att ryckas upp från sin vardag och straffas för att regeringen byggt upp ett oöverskådligt regelverk.

Det säger något om Moderata ungdomsförbundets syn på de här frågorna.

Inte heller berättar han att det var hans moderparti som tillsammans med regeringen och SD drev igenom den nya lagstiftningen som gjorde att dessa människor hamnade i kläm. Moderaterna har faktiskt i allra högsta grad medverkat till att skapa problemet.

Mitt råd till Benjamin Dousa är därför att fundera på Moderaternas skuld i att dessa människor hamnat i kläm.


Magnus Ek, förbundsordförande i CUF


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE