ÅSIKT

Det är dags att de rika betalar tillbaka

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
DEBATT

V: Lagstiftningen måste bli tuffare mot skattesmitarna – här är våra förslag

1 av 14 | Foto: Jörgen Ehrensvärd, 83. Greve bosatt på Tosterups slott utanför Tomelilla. Säger till ”Uppdrag granskning” att han inte ser någon konflikt i att den 690 hektar stora gården tar emot EU-bidrag samtidigt som han själv har haft en odeklarerad förmögenhet utomlands. ”Det ena är pengar till ett bolag och har inte ett dugg med mina privata pengar att göra.”
Foto: Daniel Sestrajcic.

DEBATT. Är det Antikrundan? Nej, det är Skattemyndigheten som plötsligt fått miljardärerna att ställa sig på kö.

Där står prinsessan Marianne Bernadotte och finansmannen Peter Wallenberg, där står Karl-Adam Bonnier, medlem av den mäktiga Bonnierfamiljen, styrelseproffset Anders Igel, tidigare känd från Telia Sonera, Frank Belfrage som var Carl Bildts kabinettsekreterare på UD och Walburga Habsburg Douglas, moderat riksdagsledamot och barnbarn till den siste österrikiska kejsaren.

Det är ett liv och ett kiv i kön, för det är mycket pengar på spel.

Uppdrag Granskning kunde i veckan visa upp några av alla de 9 800 superrika som gjort så kallad självrättelse. Inte nog med att de bara redovisar sina dolda tillgångar fem år tillbaka i tiden och därmed kommer undan den avskaffade förmögenhets- samt arvs- och gåvoskatten, så har de helt sluppit de skattetillägg som alla andra dödliga behöver betala när man begått fel.

De har helt enkelt fått rea på skatten. Men varför ska skattesmitande miljardärer ha rea på skatten?

Det sorgliga är att Magdalena Andersson här gör en Anders Borg. Låter upprörd och skäller i nyheterna men gör i praktiken inget mer än sin företrädare. Det duger inte.

Samtidigt som välfärden går på knäna har vi blivit blåsta på enorma summor. Beräkningen är att 500 miljarder kronor göms utomlands på hemliga konton och i olika bolagskonstruktioner vilket gör att vi årligen enligt Skatteverket går miste om 46 miljarder i skatteintäkter - när det gäller privatpersoners gömda pengar handlar det om lite mer ”modesta” sju miljarder kronor årligen.

Sverige har ett av världens mest tandlösa system och såväl Storbritannien, Frankrike liksom Danmark har alla hårdare regler både i att en straffavgift påförs och att man går längre tillbaka i tiden.

Det är nu dags för Magdalena Andersson att se till att en betydligt tuffare lagstiftning snabbt kommer på plats för att sätta stopp för skattesmitare i lyxklassen.

För oss i Vänsterpartiet är det självklart att vi omedelbart bör genomföra följande åtgärder:

Den retroaktiva tiden för beskattning bör höjas från fem till, som i Storbritannien, 20 år, eller åtminstone 10 år.

Ett skattetillägg bör tas ut. Detta tillägg bör utformas så att det höjs ju grövre undanhållandet varit och som minst vara de 40 procent som idag tas ut av alla andra på inkomstskatt som undanhållits – det skulle på dessa självrättelser gett den svenska statskassan ytterligare 700 miljoner. Det enda som bör garanteras är frihet från åtal om inget brottsligt i övrigt begåtts.

Kraftigt ökade resurser behöver satsas för att kunna öka jakten på dolda förmögenheter.

Tillsätt en granskningskommission för att se hur man kan begränsa de legala möjligheter skattejurister och skattekonsulter har för att hjälpa rika att minimera skatten.

Uppdrag Granskning ska ha heder av sitt avslöjande. Alla som undrar varför det saknas pengar till välfärd har fått en mycket tydlig påminnelse om att det finns miljarder för den svenska välfärden att hämta hem, om den politiska viljan finns.

Pengarna för att laga välfärden kommer inte genom sänkta lägstalöner eller neddragningar av personal på skolor och sjukhus, än mindre genom att spara in på utsatta flyktingar från Syrien, Irak eller Afghanistan. Det är dags att på allvar vända blicken dit där pengarna samlas på allt färre händer.

Det är paybacktime för skattesmitande miljardärer.

Daniel Sestrajcic

Skattepolitisk talesperson (V)

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM