ÅSIKT

Tack – då vet vi att ni vill ha mer segregation

Daniel Färm svarar Siri Steijer och tre moderata kommunalråd

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: TIDEN
Valet står mellan konspirationsteorier om att staten är dum – eller demokratiska lösningar på gemensamma problem, skriver Daniel Färm.

REPLIK. ’Att vilja bryta segregationen är totalitärt orwellskt.’ ’Ett balkaniserat och etniskt uppdelat samhälle är inget problem.’ ’Och välbärgade kommuner behöver inte vara med och ta ansvar för nyanlända.’ 

Så kan man sammanfatta Timbros Siri Steijer och M-kommunalråd från välbärgade kommuner, när de nu talar om att högern faktiskt vill förstärka segregationen i samhället. Genom att klamra fast vid det misslyckade, med armarna i kors och en ”not my problem”-skylt i stället för en allt mer ambitiös integrationspolitik. Det är en fajt som vi gärna tar!

Vägvalet blir tydligt:

  • Konspirationsteorier om att staten är dum – eller demokratiska lösningar på gemensamma problem.

  • Befästande av stora klyftor som ger människor skilda förutsättningar – eller en politik för mer jämlika möjligheter att förverkliga sina livsdrömmar.

  • Ett snävt nyliberalt ”avpolitiserat” synsätt på valfrihet för i praktiken framför allt redan privilegierade individer – eller att på riktigt möta varje människas inneboende frihetslängtan.

  • ”Separate but equal” och idealiserade bilder av gulliga ”Little Italy” och ”Chinatowns” – eller ett samhälle där människor med olika bakgrunder faktiskt möts.

  • Moderat rikemansseparatism – eller fler hyresrätter så att även välbärgade kommuner kan ta emot nyanlända.

  • Ansvarslöshet – eller ansvarsfull och sammanhållande politik.

Människor som inte möts skapar lätt fördomsfulla bilder av varandra. Det bäddar för identitetspolitiska motsättningar och konflikter som vi klarar oss utan. Nu behöver vi jobba för ett samhälle för alla, med mindre ”vi och dem”.


Daniel Färm, chef, Tankesmedjan Tiden


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM