Debatt

FRA:s arrogans inför lagen är förbluffande

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Dribblar med våra privatliv utan att ansvariga ställs till svars

DEBATT I mitten av Joseph Conrads klassiska roman Mörkrets hjärta förvandlas den mystiske Mr Kurtz i ett slag från att bara vara en man med en egen agenda till att bli en symbol för hela den europeiska koloniseringen av Afrika. Conrad beskriver Kurtz brokiga släkt från olika länder och avslutar kort med att konstatera: ”Hela Europa skapade Kurtz.”

Denna enda mening dök upp och höll sig kvar i mitt huvud när jag tittade på Uppdrag Gransknings avslöjanden om att FRA:s självsvåldigt eller med politikernas goda minne gjort Sverige till en nyckelspelare i det cyberkrig som just nu förs mot människor i och utanför Sverige. Det finns inte en skyldig till detta. Ansvaret vilar tungt på mångas axlar.

USA, EU och en lång rad länder runt om i världen har svalt myten om övervakningssamhällets förträfflighet med hull och hår. Man litar inte längre på sina medborgare och istället för att ta itu med sina egna förtroendeproblem, så projicerar man dem på oss alla. I Sverige går regering och riksdag samma väg och har gjort Sverige till ett skamligt föregångsland för andra övervakningsvurmare på den internationella arenan.

En lång rad allianspolitiker med försvarsminister Karin Enström (M) i spetsen har sagt att man förutsätter att FRA följer lagen. Allan Widman (FP) som sitter i Försvarsutskottet säger sig vara bekymrad, men litar på att FRA talar sanning. Varför denna tillit? Statens kontrollorgan för underrättelseverksamhet (SIUN) gång på gång prickat FRA för att de visat en förbluffande arrogans inför den lag de har att följa.

Detta har Enström, Widman och andra ministrar och riksdagspolitiker känt till länge, men ändå har ingenting hänt. FRA hat tillåtits dribbla vidare med våra privatliv utan att vare sig de ansvariga på myndigheten eller ansvariga politiker ställts till svars.

Det är befogat att fråga vem som fört vem bakom ljuset i den här härvan, men vi har redan svaret. Vi har alla blivit förda bakom ljuset - av FRA, regeringen och oppositionen. FRA tänjer och bryter mot lagen i parti och minut. Regeringen låter dem inte bara göra det, utan arbetar dessutom aktivt för att dölja det. Utrikesminister Carl Bildt hindrade i Sveriges namn EU att ta upp frågor om NSA:s massövervakning med USA. Statsminister Fredrik Reinfeldt vägrade diskutera amerikansk övervakning med president Obama då han inte ansåg att det fanns bevis på att någon sådan ägt rum. Det var en ren lögn i syfte att mörka FRA:s nära samarbete med NSA.

Oppositionen har fört människor bakom ljuset genom en generande passivitet i integritetsfrågan. De har haft gott om tid och goda förutsättningar att arbeta med långsiktigt mot FRA och integritetskränkande lagstiftning, men man har konsekvent valt att förlita sig på att människors minne är kort och bara göra symboliska insatser för sent och när det vankas val.

Svenska myndigheter ska under inga omständigheter föra hemliga cyberkrig mot enskilda individer, företag eller andra nationer. Om så ändå sker ska regeringen och riksdagen omedelbart dra i nödbromsen ställa de ansvariga till svars. Om de inte gör det måste vi ställa de ansvariga politikerna till svars.

När massövervakning blivit ett normaltillstånd och de politiska makthavarna hellre lägger nära en miljard om året på en enda paranoid Storebror istället för på 1000 nya sjuksköterskor eller lärare, så har man bara två val. Man kan hoppas att samma gamla politiker plötsligt slutar ljuga och börjar försvara människors rättigheter. Eller också ersätter man dem med nya politiker som förstår att cyberkrig är en hopplös återvändsgräns och att cyberfred är den enda hållbara vägen in i framtiden.

Anna Troberg

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt